Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

04. 03. 2021. 21:45   >>  21:43

SEPARATISTIČKA ORGANIZACIJA

Španija uništila oružje organizacije ETA

Španija je danas uništila više od 1.000 komada oružja Ete, a premijer Pedro Sančez je rekao da je potrebna nadoknada za bol žrtava te baskijske separatističke organizacije i drugih "terorističkih" grupa.

"Nećemo moći da vratimo izgubljene živote, niti ćemo moći da uništimo mračnu prošlost kao što smo danas uništili ovo oružje, ali možemo da se borimo protiv zaborava i da nadoknadimo za bol i čast", rekao je španski premijer.

Tokom ceremonije, simbolično organizovane u dvorištu Civilne garde južno od Madrida, uništeno je gotovo 1.400 komada oružja, a skupu su prisustvovali predstavnici udruženja žrtava terorizma i pripadnici snaga reda koji su učestvovali u borbi protiv Ete.

Oko 90 odsto tog oružja zaplenjeno je od pripadnika Ete između 1977. i 2005. godine, a 10 odsto od krajnje ljevičarske organizacije Grapo.

Uništeno oružje će biti upotrijebljeno za podizanje spomenika koji simbolizuje kraj Ete, organizacije koja je u maju 2018. najavila raspuštanje nakon 40 godina nasilja u kojem je ubijeno više od 850 osoba.

"Ne smijemo da zaboravimo, ne možemo da prihvatimo brisanje imena ljudi koji su izgubili život", poručio je španski premijer.

Florenso Iribaren iz Memorijalnog centra žrtava terorizma rekao je da se "iza tih pištolja, pušaka i puškomitraljeza kriju brojne tragedije i brojne žrtve kojih se treba sjećati".

Neka udruženja žrtava bojkotovala su današnju ceremoniju, poput Narodne stranke (PP), glavne desničarske opozicione stranke, ocenjujući da je riječ o "maskaradi".

Oni zamjeraju ljevičarskoj vladi podršku u parlamentu baskijskoj separatističkoj stranci Bildu, koja u svojim redovima ima bivše pripadnike Ete, a osuđuju i prebacivanje boraca Ete u zatvore bliže Baskiji nakon što su bili u zatvorima stotinama kilometara udaljeni od svojih porodica.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније