Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

03. 03. 2021. 10:14   >>  10:18

MAĐARSKA

Hiljade nezadovoljnog osoblja napustile državne bolnice

Nekoliko hiljada zaposlenih u mađarskim bolnicama dalo je otkaze, osuđujući nove državne ugovore o radu, ali je uprava u utorak pokušala da uvjeri da promijene odluku tvrdeći da se Mađarska suočava s trećim talasom epidemije korona virusa.

Po saopštenju državne zdravstvene službe (OFKO) od utorka, "95 odsto od 110.000 zaposlenih potpisalo je" nove ugovore prije roka, 1. marta, a preostalih 5.500 nije te je primorano da napusti svoja radna mjesta.

Zoltan Jenei, šef OFKO-a, međutim, želio je da ublaži zabrinutost, rekavši novinarima da zdravstvo, iako pod pritiskom zbog pandemije kovida-19, ipak i tako može da radi, čak i bolje nego do sada.
Zakon koji definiše nove uslove rada usvojio je Parlament u oktobru 2020. godine.

Predviđeno je povećanje plata koje je premijer Viktor Orban pozdravio kao "bez presedana", uvedene su sankcije za mito koji pacijenti daju ljekarima, što je uobičajena praksa u Mađarskoj.

Ali neke druge odredbe su razgnijevile zaposlene koji smatraju da više neće dobijati bonuse, ili da im više neće biti dozvoljeno da rade i drugi posao, u privatnim klinikama.

U budimpeštanskoj bolnici u jednom od odjeljenja samo je 20 odsto specijalista obnovilo ugovor, navodi se u pismu objavljenom na sajtu Teleks. "Više ne možemo da radimo", priznao je šef ljekara.

"Svjetla su ugašena", reklo je osoblje jedinice za intenzivnu njegu u drugoj bolnici u glavnom gradu.

U izjavi, liberalni gradonačelnik Gergelji Karačonji je kritikovao Vladu zbog "ugrožavanja pruđanja zdravstvene zaštite usred virulentne epidemije".

Mađarski zdravstveni sistem pati od hronično nedovoljnog finansiranja, a prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), budžet tog sektora po stanovniku je samo polovina evropskog prosjeka.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније