Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

01. 03. 2021. 11:15 >> 11:15
1

BIVŠI PREDSJEDNIK

Sarkozi čeka presudu u slučaju o korupciji

Presuda u procesu protiv bivšeg francuskog predsjednika Nikole Sarkzija po optužbama za korupciju i trgovinu uticajem treba da bude izrečena danas.

Sarkozi koji je bio predsjednik od 2007. do 2012, čvrsto je demantovao sve navode za vrijeme desetodnevnog suđenja krajem prošle godine.

Bivši predsjednik, 66-godišnji političar osumnjičen je da je ilegalno pokušao da dođe do informacija od višeg sudije 2014. godine o pravnom postupku u koji je on bio uključen.

Tužilaštvo je zatražilo četiri godine zatvora, od kojih dvije uslovno, za Sarkozija i za još dvojicu saoptuženih u istom slučaju - bivšeg sudiju Žilbera Azibera i Sarkozijevog bivšeg advokata Tijerija Erzoga.

Prije Sarkozija čije se suđenje smatra presedanom u Francuskoj, još jedan bivši predsjednik se suočio sa suđenjem poslije odlaska sa funkcije. U pitanju je Žak Širak kojem se sudilo za pronevjeru, ali ne tokom predsjedničkog mandata, već dok je bio gradonačelnik Pariza.

"Nije postojalo dosluha ni u mojoj glavi ni u stvarnosti. Želim da se oslobodim te ljage", rekao je Sarkozi za vrijeme suđenja u i istakao da "još uvijek ima povjerenja" u pravdu svoje zemlje.

Sarkozi se povukao iz aktivne politike kada njegova konzervativna stranka nije izabrala za predsjedničkog kandidata za izbore 2017. godine na kojima je pobijedio Emanuel Makron.

Sarkozija čeka još jedno suđenje kasnije ovog mjeseca za optužbe za ilegalno finansiranje njegove predsjedničke kampanje 2012. godine.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније