Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta

28. 02. 2021. 21:25 >> 21:30

NAJPOZNATIJI RUSKI ZATVORENIK

Navaljni u kaznenoj koloniji 200 kilometara od Moskve

Vodeći ruski opozicionar Aleksej Navaljni je odveden u oblast oko 200 kilometara istočno od Moskve gdje će u jednoj od kaznenih kolonija izdržavati kaznu od dvije i po godine zatvora.

Gdje se nalazi Navaljni, najpoznatiji protivnik predsjednika Rusije Vladimira Putina, nije bilo poznato od četvrtka, kada je odveden iz moskovskog zatvora u kojem je bio od hapšenja 17. januara.

Zatvorska služba još nije objavila informaciju o tome gdje se on sada nalazi.

Vlasti su danas navele da će Navaljni prvo izvjesno vrijeme biti u karantinu i da će potom biti premješten u jednu od kaznenih kolonija u regionu Vladimir, prenosi Frans pres.

Agencije TASS i Ria Novosti objavile su da će Navaljni biti premješten u "Kaznenu koloniju broj dva" u malom mjestu Pokrov u regionu Vladimir, u evropskom dijelu Rusije.

Ruski mediji navode da kaznu tamo izdržava oko 800 zatvorenika i da u tom tipu kolonije važe "uobičajena pravila", što znači da su zatvorski uslovi manje strogi.

Jedan od bliskih saradnika osuđenog opozicionara Leonid Volkov napisao je na Tviteru da još nema zvanične potvrde od zatvorske službe o sudbini Navaljnog i da njegovi rođaci i advokati nijesu obaviješteni ni o čemu, što je u Rusiji čest slučaj prilikom prebacivanja osuđenog u zatvorsku koloniju.

Ruske kaznene kolonije nastavak su nekadašnjih "gulaga" u Sovjetskom Savezu i prati ih veoma loša reputacija - od tvrdnji da je loš tretman zatvorenika, da su objekti tamo veoma prljavi, do raširene torture.

Većina osuđenika u Rusiji izdržava kaznu upravo u takvim logorima, od kojih su neki veoma udaljeni od gradova i u gdje je rad zatvorenika obavezan, uglavnom u radionicama za šivenje, ili za izradu namještaja, dodaje Frans pres.

Navaljni (44) je uhapšen 17. januara, odmah pošto se vratio iz Njemačke gdje se pet mjeseci oporavljao od trovanja za koje on optužuje Kremlj.

Ruske vlasti odbacuju te tvrdnje i optužuju Navaljnog za saradnju sa zapadnim obavještajnim službama.

Moskovski sud je u februaru osudio Navaljnog na dvije i po godine zatvora, preinačivši mu uslovnu kaznu iz decembra 2014. u zatvorsku, jer se nije na vrijeme javio nadležnom organu dok se u Njemačkoj oporavljao od trovanja.

Hapšenje Navaljnog dovelo je do talasa protesta desetina hiljada ljudi širom Rusije, u više od 100 gradova. Na neodobrenim protestima uhapšeno je oko 11.000 ljudi, od kojih su mnogi kažnjeni ili novčano ili zatvorom od sedam do 15 dana.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније