Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

28. 02. 2021. 18:04 >> 18:04

U IZRAELU

Još tragaju za brodom koji je izazvao ekološku katastrofu

I dalje je u toku potraga za brodom iz kojeg se nafta izlila i polovinom februara zagadila obalu Izraela, a deset je sumnjivih, saopštilo je danas Ministarstvo za zaštitu životne sredine te zemlje.

Izraelski stručnjaci su u subotu pregledom u luci Pirej u Grčkoj utvrdili da za zagađenje nije odgovoran jedan grčki tanker u koji se sumnjalo, prenose izraelski mediji.

"Nećemo ignorisati ovaj ekološki zločin i preduzećemo sve moguće mjere da lociramo brod odgovoran za zagađenje obala Izraela", rekla je ministarka za zaštitu životne sredine, Gila Gamliel.

Najnovije izlivanje nafte je jedna od najvećih ekoloških katastrofa u Izraelu: nafta je prekrila 170 kilometara obale duž koje je u toku čišćenje plaža i spasavanje morskih životinja.

Od zagađenja su uginule mnoge morske ptice, ugrožene su morske kornjače i druga stvorenja. Očekuje se da će čišćenje trajati mjesecima.

Približava se još jedna mrlja nafte koja je, po satelitskim snimcima, 150 kilometara zapadno i mogla bi da za nekoliko dana stigne do izraelske obale, ali vjerovatno će njen veći dio vjetar i morske struje odnijeti na jug, ka Egiptu.

Izraelska vlada je ove nedjelje zabranila prodaju ribe i posjete zatrovanim plažama.

"Niko ne zna koliko je katrana na dnu mora ili na drugim mjestima", rekao je agenciji AP Arik Rosenblum, direktor organizacije EcoOcean koja predvodi napore dobrovoljaca za čišćenje.

Zajedno s vlastima, EcoOcean je u more spustio sondu koja može otkriti prisustvo nafte i dati bolju sliku istraživačima.

Ministarstvo zaštite životne sredine kaže da od međunarodnih agencija nije dobilo upozorenje na izlivanja nafte, ali ekološke grupe i naučnici tvrde da je ministarstvo sporo preduzimalo mjere da spriječi naftu da dođe do izraelske obale.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније