Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

22. 02. 2021. 22:01 >> 22:04
1

ODAVAO INFORMACIJA

Šveđanin optužen da je špijunirao za Rusiju

Švedsko tužilaštvo optužilo je danas jednog 47-godišnjaka da je više godina špijunirao za Rusiju tako što je ruskom diplomati odavao informacije u zamjenu za novac.

Tužilac Mats Ljungkvist rekao je da je optuženi, čiji identitet nije saopšten, neposredno prije hapšenja, u februaru 2019, primio 27.800 kruna (oko 2.700 eura) od ruskog obavještajca koji je, pod plaštom diplomate, radio u ambasadi Rusije u Stokholmu.

Švedski javni servis SVT je prenio da je optuženi švedski državljanin i da je radio za švedsku automobilsku kompaniju Volvo u Geteborgu, kao i za proizvođača kamiona Skania (Scania).

"Ovaj slučaj se odnosi na krivično djelo koje ugrožava bezbjednost Švedske", saopštilo je tužilaštvo.

Tužilaštvo je navelo da je optuženi materijal sa svog računara na poslu ilegalno prebacivao na privatni računar, a zatim na USB memoriju, kao i da je fotografisao podatke sa ekrana svog kompjutera.

Ako se optužbe potvrde mogao bi da dobije "dugogodišnju kaznu", dodao je tužilac.

U Švedskoj je maksimalna kazna za špijunažu šest godina.

Šef odjeljenja za kontrašpijunažu Švedske bezbjednosne agencije Daniel Stenling rekao je da su posljednjih godina pojačani i prošireni "napadi na Švedsku iz drugih zemalja".

"Oni nijesu usmjereni samo na naš ekonomski prosperitet i osnovne slobode i prava. Samo u posljednjih godinu dana (služba) je istraživala i pokušaje atentata i nelegalne obaveštajne aktivnosti, kao i špijunažu", dodao je.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније