Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

21. 02. 2021. 07:03   >>  07:04 3

SUD NAREDIO

SAD protjerale čuvara nacističkog logora

Sjedinjene Američke Države su u Njemačku protjerale 95-godišnjaka koji je priznao da je tokom Drugog svjetskog rata bio stražar u nacističkom koncentracionom logoru.

Državna agencija za imigracije i carinsku kontrolu (ICE) navela je u saopštenju da je Fridrih Karl Berger, njemački državljanin, u petak vraćen u Njemačku jer je bio stražar u koncentracionom logoru Nojengame 1945. godine.

Sud u Memfisu naredio je proterivanje Bergera iz Tenesija u februaru 2020. godine, ali mu neće biti sudjeno u Njemačkoj jer su tamošnje vlasti odustale od postupka zbog nedostatka dokaza protiv njega.

Kako se navodi u saopštenju ICE, Berger koji je u SAD živeo od 1959. godine, bio je stražar logora kod grada Mepena u Nemačkoj, gde su poljski, ruski, holandski, jevrejski i drugi zatvorenici držani u "užasnim" uslovima i radili "do iznemoglosti i smrti".

Berger je priznao da je čuvao zatvorenike da ne pobjegnu, i da je pratio zatočenike tokom prinudne evakuacije logora kada je umrlo 70 loogoraša.

Berger je priznao da je nekoliko nedjelja radio kao stražar pred kraj rata, ali je rekao da nije primijetio nijedno zlostavljanje ili ubistva, javila je novinska agencija DPA.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније