Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

17. 02. 2021. 19:18   >>  19:17 2

SUD U STRAZBURU

Rusija da odmah oslobodi Navaljnog

Evropski sud za ljudska prava (ECHR) zatražio je danas od Rusije da odmah pusti na slobodu opozicionara Alekseja Navaljnog, navodeći da postoji opasnost po njegov život.

"Sud je uzeo u obzir prirodu i obim rizika za život podnosioca zahtjeva, koji je razmotren u svijetlu opštih okolnosti njegovog trenutnog pritvora", naveo je Sud i dodao da Rusija kao potpisnica Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava ima "obavezu da poštuje" odluku.

Odluka je objavljena i na blogu Alekseja Navaljnog. Ta "privremena mjera" preduzeta je na osnovu zahtjeva koji je podnio Navaljni 20. januara, a u kojem traži svoje puštanje na slobodu.

Protivnik Kremlja je naveo da mjere ruskih vlasti "ne mogu da pruže dovoljne garancije za njegov život i zdravlje".

Navaljni je uhapšen 17. januara po povratku u Rusiju iz Njemačke gdje se mesjecima oporavljao od trovanja nervnim agensom. Njegovo hapšenje je izazvalo proteste širom Rusije, koji su završeni hapšenjem oko 11.00 ljudi.

Sud u Strazburu je podsjetio da države članice Konvencije o ljudskim pravima "imaju obavezu da poštuju" njegove privremene mjere.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније