Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

16. 02. 2021. 10:50   >>  10:56

NAJTEŽI ZA GODINU

Napad na američku vojnu bazu, poginula jedna osoba

U raketnom napadu na zonu kod međunarodnog aerodroma u Irbilu u sjevernom Iraku gdje se nalazi američka vojna baza ubijen je jedan civil zaposlen u američkoj firmi koja radi za vojsku, a najmanje osam osoba je ranjeno uključujći jednog pripadnika američkih vojnih snaga, javili su irački i koalicioni zvaničnici.

Najmanje tri rakete pale su sinoć na oblast između civilnog aerodroma u poluautonomnoj kurdskoj oblasti u Iraku i obližnje baze gdje se nalaze američke trupe.

Niko za sada nije preuzeo odgovornost za napad.

Rakete su lansirane iz oblasti južno od Irbila blizu granice sa provincijom Kirkuk i pale su na stambene četvrti blizu aerodroma.

Jedan civilni preduzetnik koji radi za međunarodnu koaliciju predvođenu SAD-om je ubijen a petoro ljudi je ranjeno, rekao je portparol koalicije pukovnik Vejn Maroto, u saopštenju objavljenom preko društvenih mreža. On je dodao da je ranjen i jedan pripadnik američkih vojnih snaga.

Najmanje dva civila je ranjeno u raketnim napadima i materijalna šteta nanijeta je vozilima i drugim objektima, rekli su bezbjednosni zvaničnici.

Irački predsjednik Barham Saleh osudio je napad navodeći da se radi o ozbiljnoj eskalaciji.

Kurdske vlasti upozorile su stanovnike Irbila da se udalje od mjesta gdje su pale rakete i da ostanu u svojim kućama, prema saopštenju ministarstva unutrašnjih poslova.

Rijetki su napadi čija meta je aerodrom u Irbilu, sinoćnji je prvi na tu oblast u posljednjih pet mjeseci.

Raketni napadi su često izvođeni na mjesta gdje su smješteni Amerikanci u Bagdadu uključujući na ambasadu kao i na konvoje koji nose materijal za koaliciju predvođenu SAD-om.

Učestalost napada se smanjila krajem prošle godine uoči inauguracije američkog predsjednika Džoa Bajdena. SAD pod prethodnom administracijom Donalda Trampa krivile su za napade grupe koje podržava Iran.

Tenzije su porasle kada je Vašington izveo napad dronom u kome je ubijen visoki iranski general Kasim Solejmani i moćni militantni vodja Abu Mahdi Al Munandis, prošle godine.

Američke snage znatno su smanjene u Iraku, sada je tu 2.500 vojnika, i oni više ne učestvuju u borbenim misijama sa iračkim snagama u operacijama protiv grupe Islamska država.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније