Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

09. 02. 2021. 22:27 >> 22:26

ĐIPING SAOPŠTIO

Kina će proširiti uvoz iz Centralne i Istočne Evrope

Kina planira da u narednih pet godina proširi uvoz iz zemalja Centralne i Istočne Evrope (CIE) i da uveze robe bar za 170 milijardi dolara, izjavio je kineski predsjednik Si Điping.

On je na video-samitu Kine i 17 zemalja Centralne i Istočne Evrope rekao da su prošle godine kinesko-evropski odnosi napredovali uprkos uticaju pandemije korona virusa - prenijela je Kineska medijska grupa (CMG).

"Dvije strane su u predviđenom roku završile pregovore o sporazumu o investicijama, potpisale sporazum o geografskim oznakama, radile na razvoju međusobnog partnerstva u digitalnoj saradnji i zelenoj saradnji, zajednički očuvale multulateralizam i reagovale na globalne izazove", rekao je kineski predsjednik u govoru.

Dodao je da je sada najbitnije fokusirati se na zajedničku borbu protiv pandemije i na oporavak privrede od njenih posljedica.

"Kina je spremna da nastavi da obezbjeđuje vakcine u skladu sa svojim mogućnostima i da doprinosi ravnopravnoj raspodeli i korišćenju vakcina kao globalnog javnog dobra", rekao je on.

Istakao je da je Srbija dobila milion vakcina, da Mađarska sarađuje s kineskim proizvođačima, a Kina je spremna za saradnju sa svima koji je žele.

"Treba da sarađujemo u visokokvalitetnoj izgradnji 'Pojasa i puta', da unapređujemo realizaciju velikih projekata, poput brze pruge Beograd-Budimpešta, ali i da nastavimo da podržavamo razvoj teretnog željezničkog prevoza izmedju Kine i Evrope i da u potpunosti iskoristimo potencijal saradnje", rekao je Si.

Istakao je da je neophodno jačanje saradnje u poljoprivredi, kulturi, prosvjeti, turizmu, sportu, medijima i omladinskom sektoru.

Kina je, naveo je on, spremna da jača saradnju sa zemljama CIE u sportu povodom održavanja Zimskih olimpijskih i Paraolimpijskih igara 2022. godine u Pekingu.

Sastanci Kine i 17 zemalja Centralne i Istočne Evrope se održavaju od 2012. godine radi jačanja saradnje u okviru inicijative "Pojas i put" u nizu oblasti - trgovina i investicije, poljoprivreda, nauka i tehnologija, zdravstvo, kultura.

Si Điping je kao principe saradnje formirane tokom prethodnih devet godina naveo saradnju zasnovanu na zajedničkim dogovorima, svestranu saradnja na opštu korist, zajednički razvoj u procesu otvaranja i inkluzivnosti i neprestani rast zasnovan na inovacijama.

"Saradnja Kine i zemalja CIE je platforma od ogromnog značaja za transregionalnu saradnju", ocijenio je on i dodao da će "neprekidan razvoj" Kine dati "snažnu moć oporavku i rastu svjetske ekonomije".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније