Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Mina ]

04. 02. 2021. 22:32   >>  22:33

MMF NAJAVLJUJE

Nova metoda procjene održivosti državnog duga

Međunarodni monetarni fond (MMF) razvija novu metodu procjene održivosti duga zemalja s pristupom finansijskim tržištima, kako bi preciznije predvidio rizike finansijskih kriza i poboljšao transparentnost, saopštili su zvaničnici.

Iz MMF-a je saopšteno da se očekuje da će ažurirana metoda procjene duga biti spremna za primjenu u četvrtom tromjesečju ili prvom tromjesečju naredne godine.

Međunarodni zajmodavac prošli ju je puta ažurirao 2013. godine, kada je evropska dužnička kriza bila u punom jeku, prenosi SEEbiz.

Zamjenik direktora MMF-ova odjeljenja za strategiju, politiku i reviziju, Jeromin Zettelmeyer, kazao je da je procjena održivosti duga neke zemlje oduvijek bila manje nauka, a više umjetnost, a novi sistem trebalo bi da pojača ulogu nauke.

On je dodao da je MMF revidirao modeliranje faktora povezanih sa dugom kako bi razvio tačniji okvir koji im omogućuje da upozore na krize i neodržive i održive dugove.

Procjene su važne jer pomažu utvrditi koliko se zemlja može zadužiti, poštujući stroge zahtjeve MMF-a o održivosti duga.

Važeća metoda procjene ukazuje zemljama na brojne pokazatelje potencijalno opasnih područja, ali ostavlja značajan diskrecioni prostor zvaničnicima MMF-a u njihovoj procjeni.

„Novi alati i modeli povezaće ih u statistički pouzdanu, mehaničku procjenu održivosti koja će biti transparentnija“, objasnio je Zettelmeyer.

Zamjenica načelnika MMF-vog odjeljenja za strategiju, politiku i reviziju, Manrique Saenz, kazala je da bi nova metodologija trebalo da omogući i bolju procjenu kapaciteta zemalja da servisiraju potrebe za finansiranjem uz podršku likvidnih resursa, potencijalnih novih izvora prihoda i robusnih domaćih tržišta.

U slučaju zemalja zavisnih od prirodnih resursa, MMF će nastojati bolje procijeniti klimatske promjene i buduće promjene u potražnji za fosilnim gorivima.

Oni žele takođe poboljšati prikaz održivosti duga državnih firmi u finansijskom i nefinansijskom sektoru.

„Novi okvir za procjenu duga razvijen je nakon opsežnih konzultacija s vanjskim dionicima, učesnicima na tržištu, rejting agencijama, akademicima, Evropskom unijom i Evropskom centralnom bankom (ECB)“, poručili su iz MMF-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније