Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ N1 ]

27. 01. 2021. 08:51 >> 08:51
2

OPOZIV ZBOG DEŠAVANJA NA KAPITOLU

Senat odbacio predlog za zaustavljanje suđenja Trampu

Američki Senat je, sa 55 prema 45 glasova, odbacio republikanski pokušaj da zaustavi predstojeće suđenje za opoziv bivšem predsjedniku Donaldu Trampu pod optužbom da je podsticao pobunjenički napad na Kapitol.

Senat pod vođstvom demokrata blokirao je predlog republikanskog senatora Randa Pola s 55 glasova, što znači da se samo pet republikanskih predstavnika pridružilo demokratama. To je daleko manje od 17 republikanaca čiji su glasovi potrebni da bi se Tramp u Senatu osudi za podsticanje na napad na Kapitol 6. januara u kojem je umrlo pet osoba, prenosi Rojters.

„To je jedan od rijetkih slučajeva u Vašingtonu u kojem je gubitak zapravo pobjeda“, rekao je Pol kasnije novinarima, dodajući kako „45 glasova znači da je suđenje za opoziv mrtvo na početku.“

Pol i drugi republikanci tvrde da je postupak neustavan jer je Tramp napustio dužnost prošle srijede, a suđenje će nadzirati demokratski senator Patrik Lihi umjesto predsjednika Vrhovnog suda Džona Robertsa.

Rojters javlja i da je Lihi (80) hospitalizovan jer se nije osjećao dobro, pozivajući se na izjavu njegovog portparola u kojoj nijesu navedeni detalji.

Tramp je prvi predsjednik u istoriji SAD protiv kog je dvaput pokrenut opoziv i prvi predsjednik kome se sudi nakon što mu je istekao mandat.

Optužnica izglasana u Predstavničkom domu, 13. januara, a koju je podržalo desetoro republikanaca, Trampa tereti da je podsticao pristalice na upad u zgradu Kongresa 6. januara dok se održavala sjednica na kojoj su trebalo da se potvrdi pobjeda njegovog protivkandidata Džoa Bajdena.

Senat bi suđenje Trampu trebao da počne 9. februara, a 100 senatora će biti porotnici u postupku u kojem bi Trampu moglo biti zauvjek oduzeto pravo da se kandiduje za predsjednika SAD.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније