Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta

20. 01. 2021. 21:15 >> 21:25

46. PREDSJEDNIK SAD

Svijet čestita Bajdenu

Lideri EU, Njemačke, Velike Britanije i Kanade i poglavar Rimokatoličke crkve Franja pozdravili su današnje stupanje na dužnost novog predsjednika SAD Džozefa Bajdena.

Papa Franju je rekao da je molitve usmerio ka Bajdenovim naporima za ostvarivanje pomirenja u SAD i među narodima svijeta, prenosi Glas Amerike.

Naveo je da se nada da će Bajden raditi na uspostavljanju društva koje će karakterisati, kako je rekao, istinska pravda, slobode, poštovanje prava i dostojanstva svake osobe, "posebno siromašnih, ranjivih i onih čiji se glas ne čuje".

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je da jedva čeka da počne saradnju sa novim američkim predsjednikom, "u jačanju patnerstva dvije zemlje, borbi protiv klimatskih promjena, oporavku od pandemije i jačanju transatlantske bezbjednosti".

Njemački predsjednik Franc Valter Štajnmajer kazao je da je danas dobar dan za demokratiju.

"Američka demokratija se suočavala sa brojnim izazovima i uspjela je da ih prevaziđe. Uprkos pokušajima urušavanja američkih institucija, izbornih zvaničnika i guvernera, Kongresa, oni su dokazali svoju snagu", naveo je Štajnmajer.

Kanadski premijer Džastin Trudo čestitao je Bajdenu stupanje na funkciju, navodeći da će s njim sarađivati u borbi protiv pandemije korona virusa i klimatskih promjena.

Nekoliko sati prije nego što je Bajden položio zakletvu, predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je pred Evropskim parlamentom u Briselu da današnja ceremonija inauguracije u Vašingtonu predstavlja potvrdu otpornosti američke demokratije.

"Nakon četiri duge godine (za vrijeme predsjednika SAD Donalda Trampa), Evropa u Bijeloj kući ponovo ima prijatelja. SAD su se vratile i Evropa je spremna da se ponovo poveže sa bivšim pouzdanim partnerom kako bi udahnula novi život našem dragocjenom savezu", rekla je Fon der Lajen.

Bajden, 46. predsjednik SAD, i nova potpredsjednica SAD Kamala Haris danas su preuzeli dužnost polaganjem zakletve na ceremoniji inauguracije u Vašingtonu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније