Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: Beta ]

20. 01. 2021. 10:12   >>  10:13

GLAS AMERIKE

Dan inauguracije je i dan selidbe u Bijeloj kući

Dok novoizabrani predsjednik Džo Bajden bude polagao zakletvu danas u američkom Kapitolu, još jedan ključni dio mirnog transfera moći biće u toku, van očiju javnosti, nekoliko kilometara dalje - u Bijeloj kući, piše Glas Amerike (VOA).

Dan inauguracije je takođe dan selidbe u rezidenciji američkog predsjednika. 

Za samo nekoliko sati, porodica odlazećeg predsjednika se iseljava, a Bijela kuća čisti i priprema za nove stanare.

Međutim, dan selidbe ove godine će izgledati drugačije. 

Prije nego što se porodica Bajden useli, Bijela kuća, u kojoj je najmanje tri puta došlo do širenja zaraze Kovidom-19, biće dubinski očićšćena. Još se ne zna kada će se Bajdenova porodica useliti. 

Planiranje velikog dana tradicionalno počinje mjesecima ranije. Selidba je pažljivo organizovana. 

CNN prenosi da je prva dama Melanija Tramp već poslala nekoliko pošiljki u odmaralište Mar-a-Lago na Floridi, gdje se očekuje da će se porodica Tramp preseliti kada predsjednik napusti položaj. 

CNN je javio da se nadzornik osoblja Bijele kuće koje se stara o predsjedniku i njegovoj porodici Timoti Harlet, koji je ranije radio u Trampovom hotelu u Vašingtonu, konsultuje sa Bajdenovim timom da bi utanačio detalje useljenja novog predsjednika. 

Tradicionalno, porodica novog predsjednika bira namještaj i umjetnička djela uoči preseljenja, iz velike kolekcije Bijele kuće koja se čuva u skladištu u Merilendu. 

Oni takođe obavještavaju osoblje o ličnim ukusima i preferencama kada se radi o hrani, piću, posteljini i peškirima.

Novi predjsednik donosi odluke o tome kako će urediti Ovalnu kancelariju. 

Većina predsjednika rješava da koristi sto "Rezolut" koji je kraljica Viktorija poklonila predsjedniku Raderfordu Hejsu krajem 19. vijeka. 

Sto je napravljen od hrastovine sa broda "HMS Rezolut" britanske kraljevske mornarice, koji je korišćen za istraživanje Arktika.

Kustosi Bijele kuće vode računa da vladina imovina ne napusti Bijelu kuću zajedno sa porodicom odlazećeg predsjednika. Sve je označeno etiketama, kojima se predsjednikova privatna imovina razdvaja od one koja pripada zemlji.  

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније