Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

18. 01. 2021. 09:15 >> 09:25
1

MAS

Navaljnog odmah pusti na slobodu

Njemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas pozvao je danas Rusiju da "odmah oslobodi" opozicionara Alekseja Navaljnog uhapšenog čim je avionom stigao u Moskvu iz Njemačke.

Navaljni, koji se oporavio poslije pretpostavljenog trovanja u avgustu, "doneo je svjesno odluku da se vrati u Rusiju koju smatra svojom ličnom i političkom domovinom" i to što su ga ruske vlasti uhapsile odmah po dolasku je "potpuno neshvatljivo", rekao je Mas.

Ruska policija privela je sinoć Navaljnog na aeorodromu Šeremetjevo dok se spremao da prođe pasošku kontrolu.

Mas je ukazao da je Rusija vezana sopstvenim ustavom i međunarodnim obavezama o vladavini prava i zaštiti građanskih prava, dodajući da ti principi treba takođe da budu primijenjeni s Navaljnim koji treba "odmah da bude oslobođen".

On je rekao da je "ozbiljan napad trovanjem" izvršen nad Navaljnim na ruskom tlu i da Njemačka poziva Moskvu da sprovede detaljnu istragu o tom napadu i da izvede odgovorne pred sud.

Hapšenje Navaljnog osudili su sinoć i zvaničnici EU, kao i odlazeći državni sekretar SAD Majk Pompeo i budući savjetnik za nacionalnu bezbjednost izabranog predsjednika Džoa Bajdena, Džejk Salivan.

Ruski Zavod za izvršenje krivičnih sankcija je saopštio da je za Navaljnim 29. decembra 2020. godine raspisana poternica zbog "višekratnih kršenja pravila" dok je bio pod uslovnom kaznom i da će biti u zatvoru do naredne odluke suda.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније