Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta

16. 01. 2021. 19:18   >>  19:18

BAJDEN NOMINOVAO

Veterani Obamine administracije na visokim pozicijama u Stejt departmentu

Izabrani američki predsjednik Džozef Bajden danas je za visoke pozicije u Stejt departmentu predložio više karijernih diplomata i veterana administracije predsjednika Baraka Obame.

Bajden je time nagovijestio želju za povratkom tradicionalnijoj spoljnoj politici SAD poslije četiri godine neizvjesnosti i nepredvidivosti pod odlazećim predsjednikom Donaldom Trampom koji se držao politike "Prvo Amerika".

Nakon što je ranije objavio da će šef američke diplomatije biti Entoni Blinken, Bajden je danas za njegovu zamjenicu nominovao Vendi Šerman, a za državnu podsekretarku za politička pitanja Viktoriju Nuland, što su druga i treća funkcija po važnosti u Stejt departmentu.

Šerman je imala ključnu ulogu u pregovarima o međunarodnom nuklearnom sporazumu velikih sila i Irana iz 2015. godine, a ranije je, između ostalog, bila koordinatorka u Stejt departmentu za politiku prema Sjevernoj Koreji.

Sada radi kao profesorka Univerziteta Harvard i kao savjetnica u kompaniji "Olbrajt Stounbridž grup".

Nuland je bila pomoćnica državnog sekretara za evropska pitanja i portparolka Stejt departmenta.

Svog dugogodišnjeg spoljnopolitičkog savjetnika Brajana Mekiona, Bajden je nominovao za zamjenika državnog sekretara za upravljanje.

Diplomatu Boni Dženkins predložio je za državnu podsekretarku za kontrolu naoružanja, a Uzru Zeju za državnu podsekretarku za demokratiju i ljudska prava.

Bajden je rekao da predloženi članovi tima Stejt departmenta "otelovljavaju njegovo čvrsto uvjerenje da je Amerika najjača kada radi sa svojim saveznicima".

Dodao je da je uvjeren da će predloženi kandidati za funkcije "iskoristiti diplomatsko iskustvo i vještinu da obnove globalno i moralno liderstvo SAD".

Od 11 diplomata koje je Bajden danas nominovao, pet ili nisu bijelci ili su pripadnici LGBT populacije. Svi su zagovornici multilateralizma.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније