Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Mina ]

16. 01. 2021. 13:38 >> 13:54

DA OŽIVE EKONOMIJE

Georgieva poručila vladama da više troše

Vlade širom svijeta trebalo bi više da troše kako bi pomogle da se ožive, pandemijom uzdrmane, ekonomije, poručila je u direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Kristalina Georgieva.

"Što se tiče politike za aktuelnu situaciju, od početka marta obilazila sam svijet govoreći - molim vas trošite. Trošite koliko god možete i još malo preko toga", kazala je Georgieva na ruskom godišnjem ekonomskom forumu Gaidar.

Ona je dodala da zagovara podsticajnu monetarnu politiku i fiskalne podsticaje koji štite ekonomiju od kolapsa u vrijeme kada se namjerno ograničava proizvodnja i potrošnja, prenosi SEEbiz.

Georgieva nije saopštila nikakve konkretne ekonomske procjene, ali je kazala da je sinkronizovani pristup na međunarodnom nivou najbolji za rast.

"Stručne službe MMF-a izračunale su da bi koordinirani fiskalni podsticaji članica G20 u zelenoj infrastrukturi donijeli dvije trećine veći rast, nego kada bi svaka zemlja djelovala samostalno", rekla je Georgieva.

Ona je pozvala na pojačanu međunarodnu saradnju u podsticanju digitalnog i zelenog rasta, nalik saradnji na razvoju vakcine protiv koronavirusa i podsjetila da je MMF u ovoj godini omogućio podršku za 83 zemlje.

Georgieva je pohvalila sinhronizovani odgovor organizatora skupa Rusije na ekonomske izazove povezane s pandemijom, ukazujući na popuštanje monetarne politike centralne banke i fiskalne podsticaje Ministarstva finansija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније