Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

15. 01. 2021. 08:46   >>  08:48

SMANJEN BROJ

Oko 2.500 vojnika SAD u Avganistanu

Američka vojska smanjila je do danas broj vojnika u Avganistanu na oko 2.500, javila je agencija AP.

Predsjednik Donald Tramp, koji je naredio smanjenje u novembru, rekao je u četvrtak da je nivo vojnih snaga u Avganistanu dostigao najniži nivo u 19 godina, ne navodeći o koliko vojnika je riječ.

Prošlog februara Trampova administracija postigla je sa talibanima sporazumom o povlačenju Amerikanaca iz Avganistana u roku od 18 mjeseci, poslije 19 godina aktivnosti u toj zemlji.

Nije jasno kako će se dalje, do maja 2021, odvijati povlačenje po dolasku administracije novoizabranog predsjednika Džoa Bajdena, navodi AP.

Bajden se zalagao za zadržavanje malog broja antiterorističkih snaga u Avganistanu kako bi se osiguralo da ekstremističke grupe poput Al Kaide ne budu u stanju da pokrenu napade na SAD.

Tramp je u kratkom saopštenju istakao dugogodišnju želju da se vojska SAD u potpunosti povuče iz Avganistana.

"Uvek ću biti posvećen zaustavljanju beskrajnih ratova", naveo je Tramp.

Prema Zakonu o odbrani koji je Kongres doneo prije dvije nedjelje, Pentagonu je bilo zabranjeno da koristi novac iz ovogodišnjeg ili prošlogodišnjeg budžeta za smanjenje broja vojnika na manje od 4.000.

Tramp je uložio veto na tu odluku, ali su i Predstavnički dom i Senat glasali da se poništi predsjednički veto.  

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније