Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92,rts ]

13. 01. 2021. 22:40 >> 23:17
2

SENAT ODLUČUJE

Predstavnički dom za opoziv Trampa

Većina u Predstavničkom domu Kongresa SAD izglasala je opoziv predsjednika Donada Trampa. Tome je prethodila višečasovna rasprava, a zgradu Kongresa čuva Nacionalna garda. Nakon ovoga, o opozivu Trampa treba da se izjasni Senat, koji će odlučiti da li je on i razriješen dužnosti manje od sedmicu prije isteka mandata.

Rezultat glasanja bio je 232 glasa "za" opoziv i 197 "protiv". Za opoziv je bilo najmanje deset republikanaca, prenose mediji.

Glasanje mnogi posmatrači nazivaju istorijskim, jer je Tramp prvi predsjednik u istoriji SAD o čijem se opozivu glasalo dva puta.

Ako Senat opozove Trampa, politički kraj

Inauguracija novoizabranog predsjednika Džozefa Bajdena je zakazana za 20. januar, ali odluka Senata o opozivu bi spriječila TRampa da se ponovo bavi poslom u javnoj sferi – čime bi se okončale njegove moguće ambicije da bude predsjednički kandidat na izborima 2024.

Članovi donjeg doma američkog Kongresa optužili su Trampa da je podsticao na pobunu uoči upada dijela njegovih pristalica u kompleks Kapitol hila.

Predstavnički dom američkog Kongresa prihvatio je rezoluciju kojom se od potpredsednika SAD Majka Pensa traži da primijeni 25. amandman na američki ustav i preuzme predsjednička ovlašćenja od predsjednika Donalda Trampa.

Za rezoluciju koju su predložili demokratski kongresmeni glasala su 223 kongresmena, dok je protiv toga bilo njih 205.

Od Pensa se zahtjeva da primeni 25. amandman koji mu daje predsjednička ovlašćenja ukoliko je predsjednik nesposoban da obavlja dužnost, čime bi Donald Tramp bio uklonjen sa funkcije nedjelju dana prije inauguracije Džoa Bajdena.

Pensu je ostavljen rok od 24 sata da se izjasni o tome, ali on je već ranije rekao da ne želi da primijeni 25. amandman, jer bi to bio, kako je rekao, "strašan presedan".

Demokrate su najavile da će u Kongresu razmatrati opoziv Trampa ukoliko Pens ne primijeni 25. amandman.

To je drugi pokušaj pokretanja 25. amandmana.

 

Federalni istražni biro (FBI) upozorio je u utorak na moguće oružane proteste Trampovih pristalica u danima prije Bajdenove inauguracije.

Postoje izvještaji da će se određene grupe naoružati i okupiti u svih svih 50 glavnih gradova američkih država, kao i u Vašingtonu, uoči Bajdenove inauguracije, piše u internom biltenu FBI, prenosi BBC.

Tramp je treći američki predsjednik u istoriji protiv koga je pokrenut impičment, a prvi je protiv koga bi mogao da bude pokrenut dva puta tokom mandata.

U decembru 2019. godine, pokrenut je pokušaj opoziva Trampa zbog optužbi za kršenje zakona, jer je, navodno, zahtijevao od Ukrajine da istraži njegovog rivala na predsjedničkim izborima.

Senat ga je tada oslobodio optužbi.

Ako Donald Tramp večeras bude opozvan u Predstavničkom domu, što se očekuje, idući korak je Senat.

Tamo je potrebna dvotrećinska većina da bi Tramp bio u potpunosti opozvan.

S obzirom na to da je Senat podijeljen 50-50 između demokrata i republikanaca, svaki demokratski senator moraće da glasa za opoziv, ali bi za opoziv onda moralo da glasa još 17 republikanaca.

Kongresmenka optužila Trampa da je rasista

Kori Buš, kogresmenka iz Misurija je održala govor kojim je podržala opoziv Donalda Trampa, optužvši ga i da je rasista.

"Ako ne uspijemo da uklonimo predsjednika koji je bijeli rasista i koji podstiče pobune bijelih rasista najviše će stradati zajednice poput 1. okruga u Misuriju", rekla je Bušova.

"Kongres mora da shvati da nam je dat mandat kako bismo donosili zakone u odbranu života crnaca. Prvi korak u tom procesu je iskorejnjivanje prevlasti bijelaca, počevši od opoziva bjelačkog državnog vrha", istakla je ona. 

 
Tramp je u najnovijem obraćanju naciji preko kanala Foks njuz rekao da ne stoji iza napada na Kongres prošle nedjelje i pritom je pozvao Amerikance da smire strasti.

On je izdao je saopštenje u kojem poziva građane na smirivanje tenzija.

"Povodom izvještaja o mogućim novim demonstracijama, želim da poručim da ne smije biti nikakvog nasilja, kršenja zakona i vandalizma bilo koje vrste. To nije ono za šta se zalažem i nije ono za šta se zalaže Amerika. Pozivam sve Amerikance da pomognu u ublažavanju tenzija i smirivanju strasti“, navodi se u saopštenju.

Republikanac rekao da će glasati za opoziv 

Član Predstavničkog doma iz redova republikanaca Den Njuhaus prvi je republikanac koji se izjasnio da će glasati za opoziv Donalda Trampa.

To je propraćeno velikim aplauzom u Kongresu.

"Drugi, uključujući i mene, odgovorni su što se nisam oglasio ranije - prije nego što je predsjednik pogrešno informisao i zapalio nasilnu rulju", rekao je Njuhaus.

Nuhaus je rekao da Tramp nije preduzeo mjere da zaustavi pobunu na Kapitolu.

"Nema opravdanja za postupke predsjednika Trampa. Predsjednik je položio zakletvu da će braniti Ustav od svih neprijatelja, stranih i domaćih. Prošle nedjelje je na vratima Kapitola bila domaća prijetnja i on nije učinio ništa da je zaustavi. Zbog toga ću teška srca i jasne odlučnosti glasati za ove članove impičmenta ", rekao je.

Izglasan početak rasprave o impičmentu 

Predstavnički dom zaključio je svoje prvo proceduralno glasanje u vezi sa članom o opozivu Donalda Trampa. Dom je glasao "za" navedeni član. Nakon što to bude gotovo, glasaće se o finalnom opozivukoje bi trebalo da počne u 21 sat po našem vremenu.

 

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније