Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ BBC/B92 ]

13. 01. 2021. 09:30   >>  09:47

SAD

Poslije dva odlaganja pogubljena Liza Montgomeri

Liza Montgomeri, jedina žena u Americi koja je čekala na izvršenje smrtne na federalnom nivou, pogubljena je danas.

Ona je primila smrtonosnu injekciju u zatvoru u Tere Haute u Indijani, pošto je prethodno Vrhovni sud uklonio posljednju pravnu prepreku za izvršenje.

Ovaj slučaj privukao je veliku pažnju javnosti jer su njeni advokati tvrdili da je mentalno bolesna i da je kao dijete bila zlostavljana.

Liza Montgomeri je 2004. godine zadavila trudnicu u Misuriju, potom joj izvadila bebu iz stomaka i otela je.

Montgomeri je prva žena pogubljena na federalnom nivou poslije 67 godina.

Prema tvrdnjama svjedoka, žena koja je stajala pored Montgomeri tokom pogubljenja, skinula joj je masku sa lica i pitala da li želi da kaže posljednje riječi.

Montgomeri je kratko rekla "Ne".

Pogubljenje je dva puta bilo odloženo - prvo zbog Kovida-19, a onda odlukom sudije, dok Vrhovni sud nije otklonio prepreku u srijedu.

U dramatičnom obrtu u ponedjeljak uveče, sudija u Indijani je odložio pogubljenje kako bi se održalo vještačenje o psihičkom stanju Montgomeri.

Njeni advokati tvrdili su da je Montgomeri rođena sa oštećenjem mozga i da nije mentalno stabilna.

Naveli su i da su je kao dijete psihički i fizički zlostavljali roditelji i drugi članovi porodice.

Advokati su tvrdili i da je u trenutku izvršila zločin Montgomeri bila psihotična i nije imala dodir sa stvarnošću.

To mišljenje podržalo je i nekoliko desetina sadašnjih i bivših advokata, kao i neke organizacije za ljudska prava.

Ali članovi porodice i prijatelji njene žrtve kažu da je zločin Montgomeri tako strašan da je zaslužila smrtnu kaznu bez obzira na psihičko stanje.

Ko je Liza Montgomeri?

U decembru 2014. godine, Montgomeri se dovezla iz Kanzasa do kuće Bobi Džo Stinet u Misuriju, navodno da bi kupila štene, navedeno je u ranijem saopštenju Ministarstva pravde.

"Kada je ušla u kuću, Montgomeri je napala i davila Stineti, koja je bila u osmom mjesecu trudnoće, dok žrtva nije ostala bez svesti", navodi se u saopštenju.

"Upotrebila je kuhinjski nož kako bi rasporila stomak Stineti, koja se tada osvijestila. Došlo je do borbe između dvije žene, i Montgomeri je davila Stineti dok je nije ugušila.

"Potom je bebu izvadila iz stomaka i odnijela je sa sobom i pokušala da je prijavi kao svoju", dodaje se.

Porota je 2007. godine presudila da je Montgomeri kriva za otmicu i smrt i jednoglasno preporučila da bude osuđena na smrt.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније