Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

07. 01. 2021. 14:50 >> 14:50

FRANCUSKA

Skromno odali poštu žrtvama terorističkih napada 2015.

U Parizu je danas skromno odata pošta žrtvama terorističkih napada na redakciju satiričnog nedjeljnika Šarli ebdoai jevrejsku samoposlugu.

To je prva komemoracija žrtvama napada u januaru 2015. godine od presude optuženima za pomoganje napadačima koje je policija ubila poslije njihovih terorističkih napada.

Svega dvadesetak osoba danas je na zvaničnoj komemoraciji odalo poštu žrtvama, minutom ćutanja i polaganjem vijenaca na mjestima napada uz intoniranje francuske himne Marseljeze.

Komemoraciji su prisustvovali direktor Šarli ebdo Loran Suriso poznatiji kao Ris, koji je bio u redakciji na dan napada, ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen, gradonačelnica Pariza An Idalgo i tadašnji predsjednik Francuske Fransoa Oland.

Povorka sa ograničenim brojem ljudi zbog epidemije korona virusa uz jake policijske snage, najprije je otišla ispred nekadašnje redakcije Šarli ebdoa u Parizu i to u isto vrijeme kada je prije tačno šest godina bio napad.

Povorka je potom posjetila mjesto gdje su napadači na redakciju ubili policajca prije bjekstva. Odavanje pošte je završeno ispred jevrejske samoposluge.

"Vrijeme prolazi, emocije ostaju netaknute. Počast žrtvama napada na Šarli ebdo, koji su ubijeni u vatri islamističkog varvarstva. Za njihove porodice, za naše vrijednosti, za našu slobodu, za Francusku - Ne zaboravimo nikad", naveo je Darmanen na Tviteru.

Braća Šerif i Said Kuaši su 7. januara 2015. upali u redakciju satiričnog lista u Parizu gdje su ubili 11 poznatih novinara i karikaturista uzvikujući da su "osvetili proroka (Muhameda)".

Među žrtvama su bili čuveni karikaturisti koji su se potpisivali nadimcima, Kabi, Volinski, Onore i Tinju, kao i bivši direktor redakcije lista Bernar Maris.

Redakcija lista od tada je premještena na nepoznatu lokaciju koja liči, kako sami novinari kažu, na bunker s oružanim obezbjeđenjem i rešetkama na prozorima.

Dan poslije napada, Amedi Kulibali ubio je jednu policajku u predgrađu Pariza, a 9. januara je ubio četiri muškarca koje je uzeo kao taoce u jevrejskoj samoposluzi u Parizu.

U Francuskoj je 7. januara 2015. napadom na redakciju Šarli ebdoa počeo talas napada džihadista bez presedana u toj zemlji, u kojima je stradala 241 osoba.

Deset mjeseci poslije napada u januaru, dogodio se drugi, još veći teroristički napad u Parizu, 13. novembra, kada je poginulo 130, a više od 350 osoba povrijeđeno.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније