Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

06. 01. 2021. 20:55   >>  23:19 16

UPAD U KONGRES

Tramp pozvao pristalice da se raziđu

Zasijedanje oba doma Kongresa SAD koji je večeras trebalo da potvrdi pobjedu kandidata demokrata Džozefa Bajdena na predsjedničkim izborima prekinuto je nakon što su pristalice odlazećeg predsjednika Donalda Trampa upale u zgradu parlamenta u Vašingtonu. Mediji prenose da je policija je u Vašingtonu upucala jednu od demonstrantkinja ispred zgrade Kongresa SAD. Pronađene su najmanje dvije eksplozivne naprave. Izabrani predsjednik SAD-a Džozef Bajden izjavio je da večerašnji neredi u Vašingtonu ne predstavljaju Ameriku. Aktuelni predsjednik SAD Donald Tramp pozvao je demonstrante okupljene ispred zgrade Kongresa da se raziđu.

Članove Kongresa SAD je policija najprije savjetovala da stave gas maske, navodi Asošiejted pres. Oni su ubrzo zatim evakuisani.

Trampove pristalice su se prethodno sukobile s policijom koja je blokirala zgradu Kongresa nakon što su demonstranti oborili metalne barikade u podnožju stepenica ispred ulaza.

Pošto su neki demonstranti pokušali da probiju kordon, policija je bacila suzavac u masu.

Sukobi demonstranata i policije izbili su nedugo nakon što se Tramp obratio hiljadama pristalica i usijao atmosferu ponavljanjem neosnovanih tvrdnji da je pokraden na predsjedničkim izborima.

"Nećemo im dozvoliti da ućutkaju vaše glasove", rekao je Tramp pristalicama ispred Kongresa.

Nakon što je policija blokirala zgradu parlamenta, i Predstavnički dom i Senat Kongresa SAD prekinuli su debate.

Dva doma su nešto ranije počela odvojene jsednice nakon što su na zajedničkom zasijedanju uloženi prigovori na glasove elektora u saveznoj državi Arizona.

Na izborima 3. novembra glasači se nijesu opredijeljivali direktno za Trampa ili Bajdena, već su birali elektore, demokrate ili republikance, koji su 14. decembra formalno birali predsjednika tajnim glasanjem. Mediji su objavili da je Bajden tada dobio potrebnih 270 od 538 elektorskih glasova.

Glasovi elektora po saveznim državama zvanično se objavljuju tek danas na zajedničkom zasijedanju Predstavničkog doma i Senata Kongresa SAD.

Nakon što bude objavljeno kako su glasali elektori jedne savezne države, članovi Kongresa mogu da ulože prigovor na takav ishod.

Ako pismeni prigovor na rezultat u jednoj saveznoj državi podnese najmanje po jedan član oba doma Kongresa, zajedničko zasijedanje se prekida i Predstavnički dom i Senat odmah nastavljaju odvojena zasijedanja.

Debata o prigovoru na glasove elektora u jednoj saveznoj državi može da traje najviše dva sata, a potom slijedi glasanje.

Da bi prigovor bio usvojen, a glasovi elektora u toj državi poništeni, potrebno je da za to glasa većina u oba doma.

Pošto demokrate imaju većinu u Predstavničkom domu Kongresa, nema izgleda da bi mogla da bude osporena pobjeda Bajdena nad odlazećim predsjednikom, republikancem Donaldom Trampom, koji i dalje osporava rezultat izbora.

Policija upucala ženu ispred zgrade Kongresa

Policija u Vašingtonu upucala je jednu od demonstrantkinja ispred zgrade Kongresa SAD.

Ona je prekrivena krvlju izensena na nosilima.

Kako prenose mediji, demonstrantkinja se trenutno nalazi u kritičnom stanju.

Trenutno stanje - napeto ali mirno- dolazi Nacionalna garda

Prema izveštajima američkih medija, trenutno stanje ispred Kapitola je mirno ali i dalje veoma napeto. Stotine demonstranata i dalje se nalazi na stepenicama Kapitola dok se u zgradi još uvijek nalazi nepoznat broj ljudi. Ipak, čini se da organi reda polako uspostavljaju kontroli u zgradi dok se čekaju dodatne snage i Nacionalna garda.

Pronađene najmanje dvije eksplozivne naprave

Policija je u Vašingtonu pronašla i uspješno neutralisala najmanje dvije eksplozivne naprave.

Jedna cevasta eksplozivna naprava je pronađena u zgradi Republikanskog nacionalnog odbora, a druga u kongresnom zdanju na Kapitol hilu, prenosi CNN.

Policija je potvrdila da je izvršila kontrolisanu detonaciju ovih eksplozivnih naprava.

Bajden: Napadnuti smo

Izabrani predsjednik SAD-a Džo Bajden izjavio je da večerašnji neredi u Vašingtonu ne predstavljaju Ameriku.

"U ovom trenutku naša demokratija je pod napadom, napad na citadelu slobodu - Kapitol, napad na predstavnike naroda i javne službenike , policajce čiji je posao da štite mir", izjavio je.

Kako dodaje, u pitanju je mala grupa ekstremista.

"Ovo je haos, i mora da se završi sada", kaže Bajden. On je pozvao "rulju da se povuče i dopusti demokratiji da nastavi svoj posao". "Pozivam trampa da ide na nacionanu televiziju i ispuni svoju zakletvu, brani ustav i traži da se prekine ova opsad", rekao je Bajden i dodao da sljedeće četiri godine moraju da budu obnova demokratije, vladavine zakona, pristojnosti.

Tramp: Pokrali su nas ali morate da idete kući sada

Aktuelni predsjednik SAD Donald Tramp pozvao je demonstrante okupljene ispred zgrade Kongresa da se raziđu.

"Razumijema vašu bol. Imali smo izbore na kojima smo pokradeni. Svi to znaju, pogotovo druga strana. Ali sada morate da idete kućama. Potreban nam je mir. Potreban nam je red i zakon", rekao je Tramp.

On je dodao da ne želi da vidi povrijeđene građane SAD.

"Veoma je težak period. Nikada nije bilo ovako, kada može nešto poput ovoga da se desi. Ali ne možemo reagovati kako oni očekuju. Zato idite kući. Znam kako se osjećate, ali idite kući", zaključio je.

 

Пратите нас на

Коментари16

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније