Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

05. 01. 2021. 22:28 >> 22:28

NOVI REKORD

U Belgiji tokom 2020. zaplijenjeno 65,5 tona kokaina

Belgijske vlasti zaplijenile su tokom 2020. gotovo 65,5 tona kokaina u Antverpenu, što je novi rekord za tu luku koja ostaje prvi pristupni put za kokain u Evropi, saopštilo je danas belgijsko ministarstvo finansija.

Od 2013. godine kada je zaplijenjeno 4,7 tona te droge porijeklom iz Latinske Amerike, zaplijenjene količine su se uvećale oko 14 puta, navelo je ministarstvo u saopštenju i odalo priznanje carini.

U 2019. godini u Antverpenu je zaplijenjeno ukupno 62,1 tona kokaina. Droga je obično skrivena u kontejnerima koji se istovaruju iz brodova.

Kolumbija, Brazili i Ekvador drže prva tri mjesta kao zemlje odakle se šalje droga dok su u Evropi pored Antverpena luke ulaska takođe u Španiji i Holandiji. Nije dat podatak o količinama droge presretnute u te dvije evropske zemlje.

Prodajna vrijednost količine zaplijenjene 2020. u Antverpenu, precizno 65,481 tona, procijenjena je na 7,5 milijardi eura na osnovu prosječne cijene u EU od 68,5 eura za gram i droge koja se obično prodaje u kesicama čistoće od 60 odsto.

Pored zaplijene droge na ulasku u tu luku, koja je druga evropska luka za pomorski teretni saobraćaj poslije Roterdama, oko 25 tona kokaina namijenjeno za Belgiju zaplijenjeno je prošle godine u zemljama odakle polazi droga, prema podacima Ujedinjenih nacija.

Međunarodni akcioni plan kojim upravljaju i UN posvećen kontroli kontejnera u pomorskoj trgovini omogućio je da se u 2020. zaplijene ukupno 102 tone kokaina namijenjenog evropskom kontinentu.

Pored 25 tona koji je trebalo da krene za Belgiju, 16 tona je trebalo da bude isporučeno Holandiji, 6,5 Njemačkoj, šest tona Španiji i 4,6 tona Italiji, prema podacima Programa za kontrolu kontejnera (Container Control Programme) koji obuhvata oko desetak evropskih zemalja, rečeno je danas u Antverpenu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније