Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta

04. 01. 2021. 22:23 >> 22:30

NADA SE KRAJU GONJENJA

Snouden pozdravio odluku suda da ne izruči Asanža

Bivši saradnik američke Nacionalne bezbjednosne agencije (NSA) Edvard Snouden (Edward Snowden) pozdravio je danas odluku britanskog suda da ne izruči Džulijana Asanža (Julian Assange) u SAD i izrazio nadu da će ta odluka označiti kraj sudskog gonjenja osnivača Vikiliksa.

"Nadajmo se da je to kraj (ovog slučaja)", napisao je Snouden na Tviter reagujući na odluku britanskog suda.

Sud je kao jedno od obrazloženja naveo mentalno zdravlje Asanža i rizik od samoubistva.

SAD su zatražile izručenje Asanža koji se suočava sa ukupno 18 tačaka američke optužnice, a ukoliko bude osuđen za špijunažu i izdaju objavljivanjem tajnih državnih dokumenata, prijeti mu višedecenijska kazna zatvora.

Osnivač Vikiliksa je 11. aprila 2019. izbačen iz ambasade Ekvadora u Londonu u koju se sklonio 2012. godine i britanska policija ga je odmah uhapsila.

Snouden kojeg takođe traži Vašington, našao je utočište u Rusiji 2013. godine pošto je pobjegao iz SAD. Snouden se u SAD suočava sa optužbama za špijunažu jer je otkrio globalni program prisluškivanja i praćenja koji je NSA sprovodila u SAD i širom svijeta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније