Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

27. 12. 2020. 23:05 >> 23:05

POSLJEDICE BREGZITA

Britanija izlazi i iz programa za razmjenu studenata Erasmu

Nakon što su dogovoreni i posljednji detalji izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, država je odlučila da izađe i iz evropskog programa za razmjenu studenata poznatijeg pod imenom Erasmus.

Glavni pregovarač ispred EU Mišel Barnije, nakon što je dogovoren sporazum sa Velikom Britanijom izjavio je da je vlada Velike Britanije odlučila da neće više biti dio ovog projekta.

Bivša predsjednica Unije studenata Univerziteta u Batu Iv Alkok, u razgovoru za britanske medije, navela je kako je vladina odluka da izađe iz Erasmusa nazadna i besmislena.

"To je izuzetno dobar program, sa ključnim sredstvima za podršku snažnim postojećim odnosima s puno evropskih univerziteta. Izlazak iz ovog programa oduzima studentima mogućnosti koje su ključne za akademski, lični i profesionalni razvoj. Da i ne spominjemo to da dajući studentima iz EU priliku da studiraju u Velikoj Britaniji, uveliko obogaćujemo i naš sistem visokog obrazovanja", rekla je Alkok.

Kao zamjenu za Erasmus, Boris Džonson je naveo da će Velika Britanija uvesti "Turingov program", nazvan po britanskom naučniku Alanu Turingu. Džonson je naveo kako će taj program omogućiti studentima iz Velike Britanije da putuju na najbolje svjetske univerzitete, a ne samo one na području Evrope.

Erasmus program koncipiran je tako da daje finansijsku podršku studentima u okviru programa za studiranje u inostranstvu na određeno vrijeme, bilo da se radi o semestru ili godinu dana studiranja.

Sada studentima iz Velike Britanije koji žele studirati u Evropi neće biti pružena finansijska podrška Evropske unije, koju finansiraju države učesnice.

Studenti iz Velike Britanije ranije su od programa dobijali dodatak od 420 eura mjesečno. Smatra se da postojeći Erasmus program vrijedi oko 243 miliona funti godišnje za britansku ekonomiju, a u programu učestvuje više od 17.000 mladih Britanaca.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније