Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

16. 12. 2020. 17:56 >> 17:58

ERDOGAN

"SAD žele da zaustave razvoj turske odbrambene industrije"

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan ocijenio je danas da američke sankcije, uvedene Turskoj zbog kupovine ruskog sistema protivvazdušne odbrane, imaju za cilj da zaustave razvoj odbrambene industrije njegove zemlje.

U govoru na otvaranju jednog autoputa, Erdogan je rekao da će sankcije povećati odlučnost njegove vlade da tursku odbrambenu industriju učini jačom i nezavisnijom.

Američke sankcije, uvedene u ponedjeljak zbog turske kupovine ruskog raketnog sistema S-400, zasnivaju se na američkom "Zakonu o suprostavljanju američkim protivnicima putem sankcija" (CAATSA) čiji je cilj potiskivanje uticaja Russije. To je prvi slučaj da se taj zakon koristi za kažnjavanje nekog američkog saveznika.

Američke sankcije koje se odnose na čelnika Direkcije za odbrambenu industriju Turske, Ismaila Demira i još trojicu zvaničnika su zamrzavanje imovine i zabrana ulaska u SAD, kao i zabrana većine izvoznih dozvola, zajmova i odobravanja kredita Direkciji.

"Pravi cilj sankcija je da blokira napredak koji smo u posljednje vrijeme postigli u odbrambenoj industriji i da nas ponovo učini strogo zavisnim (od SAD)", rekao je Erdogan i procijenio "da nije bilo problema sa S-400, iskoristili bi neki drugi problem".

Erdogan je rekao da će Turska sada "raditi dvostruko vrijednije" i ubrzati projekte da bi svoju odbrambenu industriju učinila nezavisnom.

SAD su prethodno Ankari ukinule mogućnost kupovine njsavremenijih američkih borbenih aviona F-35, uz obrazloženje da bi njihova upotreba zajedno s ruskom tehnologijom u Turskoj ugrozila bezbjednost. Vašington takođe kaže da ruski sistem S-300 nije kompatibilan s NATO sistemima.

Turska je trdila da ruska tehnologija nije rizik za sisteme NATO.

Erdogan je u ponedjeljak ponovio tvrdnju Turske da joj SAD nijesu nudile američke raketne sisteme Patriot, te da nije imala drugu mogućnost nego da kupi ruski sistem.

Sjedinjene Američke Države međutim kažu da su pregovori o turskoj kupovini Patriota propali zbog insistiranja Turske da dobije pravo prenosa tehnologije da bi sama proizvodila te rakete, suprotno interesima američkih proizvođača.

Turska je prve rakete S-400 dobila u ljeto 2019. godine, a prvi put ih je testirala oktobra ove godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније