Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

12. 12. 2020. 22:27 >> 22:25

ETIOPIJA

Stigao prvi konvoj međunarodne pomoći

Konvoj međunarodne pomoći stigao je danas u Mekele, glavni grad etiopske pokrajine Tigraj, prvi od pokretanja ofanzive etiopske vojske prije više od mjesec dana protiv neposlušne vlasti te oblasti.

Etiopski premijer Abij Ahmed, iako dobitnik Nobelove nagrade za mir 2019. godine, pokrenuo je vojnu ofanzivu 4. novembra da bi lidere regiona iz Narodnog oslobodilačkog fronta Tigrai (TPLF), zbacio s vasti poslije višemjesečne napetosti, a 28. novembra je objavio zauzimanje Mekelea i kraj borbi.

Međunarodna zajednica zahtjeva pristup Tigraju, odsječenom od svijeta od početka operacije, kako bi usmjerila pomoć. Čak i prije početka sukoba, 600.000 stanovnika, uključujući 96.000 eritrejskih izbjeglica, bilo je potpuno zavisno od strane pomoći u hrani.

Konvoj od sedam kamiona Crvenog krsta stigao je danas u Mekele, saopštio je Međunarodni komitet Crvenog krsta (ICRC).

"Ovo je prvi put otkako su izbili sukobi u Tigraiu prije više od mjesec dana da je međunarodna pomoć stigla do Mekelea", primetio je MKCK, dodajući da je konvoj, kojem se pridružio i Etiopski crveni krst, organizovan u koordinaciji s etiopskim vlastima.

Konvoj je dovezao ljekove i medicinski materijal za više od 400 ranjenika i za liječenje uobičajenih i hroničnih bolesti.

"Poslije nedjelja bez snabdijevanja, tekuće vode i struje, ljekari i medicinske sestre su prisiljeni da donose nemoguće odluke o tome koju će pomoć pružati, a koju smanjiti", rekao je Patrik Jusef, regionalni direktor MKCK za Afriku.

"Ovaj konvoj s medicinskom pomoći dopuniće zalihe, pomoći će pacijentima i smanjiti broj teških odluka o životu i smrti", rekao je on.

Ministarstvo zdravstva Etiopije je danas distribuiralo ljekove i medicinsku opremu zdravstvenim ustanovama u glavnom gradu Tigraja, navodi MKCK.

Gotovo 50.000 stanovnika Tigraja je pobjeglo u susjedni Sudan, a nepoznati broj je interno raseljen unutar Etiopije.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније