Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

21. 02. 2013. 11:15   >>  11:12

TREĆA NUKLEARN PROBA

Pjongjang pojačao odbranu od SAD

Izvođenjem treće nuklearne probe Severna Koreja je pojačala svoju odbranu od "neprijateljskih" Sjedinjenih Država, poručio je Pjongjang danas ističući da su zemlje koje su poklekle pod američkim pritiskom i odustale od nuklearnih planova doživele "tragične posljedice".

Sjeverna Koreja je izvela svoju najobimniju nuklearnu probu prošle sedmice prkoseći rezolucijama Ujedinjenih nacija, čime je izazvala prijetnje da će joj biti uvedene još teže sankcije.

Libija je napustila svoj nuklearni program 2003. godine u nastojanju da popravi odnose sa SAD i kasnije je vidjela svog vođu Moamera Gadafija zbačenog pobunom koju je vojno podržavao Vašington, saopšteno je iz Pjongjanga.

U očiglednom upućivanju na slučaj Libije, Sjeverna Koreja je poručila da se nikada neće povući pred prijetnjama Vašingtona.

Sjeverna Koreja je rekla Kini, svom glavnom savezniku, da planira izvođenje još nekoliko nuklearnih proba, preneo je, a Peking negirao.

Pjongjang je izveo najnoviju nuklearnu probu kao odgovor na sankcije uvedene u januaru zbog lansiranja rakete sa satelitom prošlog decembra, što je Savjet bezbjednosti ocijenio kao kršenje rezolucija UN.

Sjeverna Koreja je izbijanjem krize pojačala retoriku protiv Južne Koreje, prijeteći da će protiv nje preduzeti odlučne korake ukoliko bude podržala sankcije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније