Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

08. 12. 2020. 16:43   >>  16:45

JAKO NEVRIJEME

Skijaš poginuo u lavini u Švajcarskoj

Jedan skijaš je poginuo u lavini u Švajcarskoj dok su austrijske vlasti danas izdale upozorenja na lavine u planinskom istočnom djelu zemlje poslije višednevnih jakih sniježnih padavina.

U teško pogođenom Istočnom Tirolu i drugim djelovima austrijskih Alpi neki putevi još su zatvoreni, a doline su odsječene od ostatka zemlje. Elektro firma Tinec (Tinetz) javila je da je 4.000 domaćinstava ostalo bez struje i da je nekoliko električnih vodova puklo zbog snijega ili srušenog drveća, prenijela je javna austrijska televizija ORF.

U susjednoj Švajcarskoj i sjevernoj Italiji tokom vikenda je pao jak snijeg koji je takođe pogodio djelove Njemačke i Španije.

Vlasti u regionu švajcarskog kantona Nidvaldena javile su da je jedan skijaš van piste iz grupe od pet poginuo u lavini juče u oblasti Titlis, južno od Lucerna. Spasilački timovi nijesu mogli da reanimiraju 23-ogodišnjeg Švajcarca kada je izvučen iz snijega.

U velikim djelovima Alpa u Švajcarskoj vlasti su podigle upozorenje na lavine na nivo tri, u skali do pet, poslije izuzetno jakih sniježnih padavina tokom vikenda. Na nekim višim djelovima zabilježeno je između 50 i 80 centimetara snijega u posljednja tri dana.

Meteorolog Mikael Švander rekao je da jeste rano u sezoni za toliki snijeg i naveo da što je veća visina sniježnih padavina to je veći rizik od lavina mada to takođe zavisi od drugih faktora uključujući temperaturu i vrstu snijega na zemlji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније