Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

04. 12. 2020. 21:21   >>  21:21 1

ERDOGAN

"Francuska što prije da se otarasi Makrona"

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izrazio je danas nadu da će se Francuska "što prije otarasiti predsjednika Emanuela Makrona", dok su sve veće tenzije između dvije zemlje zbog brojnih pitanja.

"Makron je problem za Francusku. Sa Makronom, Francuska prolazi kroz veoma opasan period. Nadam se da će se Francuska što prije otarasiti Makrona", izjavio je novinarima u Istanbulu Erdogan.

Odnosi Turske i Francuske se od prošle godine pogoršavaju zbog neslaganja oko Sirije, Libije, istočnog Mediterana i nedavnog sukoba Azerbejdžana i Jermenije u Nagorno-Karabahu.

Do eskalacije tenzija je došlo u oktobru kada je Erdogan doveo u pitanje mentalno zdravlje Makrona, optužujući ga da vodi kampanju mržnje protiv islama jer je francuski predsjednik branio pravo na objavljivanje karikatura Muhameda i održao govor protiv islamističkog separatizma u Francuskoj.

Erdogan je danas izjavio da je Francuska, koja sa SAD i Rusijom kopredsjedava grupom Minsk, zaduženom za rješavanje sukoba Azerbejdžana i Jermenije, "izgubila posredničku ulogu" nakon što su francuski Senat i Skupština usvojili rezolucije u pravcu priznavanja Nagorno-Karabaha.

"Moj dragi prijatelj Alijev (azerbejdžanski predsjednik Ilham Alijev) savjetovao je Francuze da ako toliko vole Jermene, onda im moraju dati Marsej. I ja im isto savjetujem", rekao je Erdogan.

Makron je u septembru rekao da "turski narod, koji je veliki narod, zaslužuje nešto drugo", a vlasti u Ankari su u tome vidjeli pokušaj da se narod podstakne na pobunu protiv turskog predsjednika.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније