Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Mina ]

04. 12. 2020. 10:55 >> 10:56

SAD

U odbranu od sajber špijunaže uključen i FBI

Bezbjednosne službe kompanije IBM otkrile su pokušaj sajber spijunaže preko e-mailova koji su služili da se prikupe vitalne informacije o načinu distribuiranja vakcine protiv koronavirusa Svjetske zdravstvene organizacije, a u odbranu je uključen i FBI.

Istraživaći su naveli da nijesu sigurni ko stoji iza napada, koji su počeli u septembru, i da li su bili uspješni.

Upozorava se da preciznost napada i oprez da se ne ostave tragovi govore o potencijalnim obiležjima određenih država, navodi se u blogu istraživačkog tima, prenosi AP.

Napadi su izvršeni u zemljama poput Njemačke, Italije, Južne Koreje i Tajvana i vjeruje se da su povezani sa razvijanjem "hladnog lanca", neophodnog da se osiguraju vakcine da budu efikasne, jer su im potrebne niske temperature.

"Riječ je o tržistu od blizu tri milijardi ljudi, koji žive u područjima gdje nema dovoljno resursa za čuvanje vakcina na ekstremno niskim temperaturama", navodi IBM.

Zamjenik sajber odjeljenja pri FBI,Tonija Ugorec rekla je da je u Americi, FBI radio sa drugim federalnim agencijama da obezbijedi siguran razvoj vakcine i isporuku.

"Cilj je da odbijemo ne samo sajber prijetnje, već i da zaustavimo tradicionalnu špijunažu od ljudi koji žele da ukradu intelektualno vlasništvo i profitiraju od toga, ili da pomognu drugoj državi, kao i da umanje samopouzdanje SAD u naporima da se napravi efikasna vakcina", rekla je Ugorec.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније