Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

30. 11. 2020. 14:29   >>  14:30

NA OSTRVU LEMBATA

Hiljade Indonežana evakuisano, "proradio" vulkan

Hiljade Indonežana je evakuisano zbog erupcije vulkana u istočnoj Indoneziji u kojoj je izbacivan pepeo čak 4.000 metara visoko.

Gotovo 2.800 ljudi iz najmanje 28 sela evakuisano je sa obronaka planile Ili Levotolok, koja se nalazi na ostrvu Lembata u provinciji Istočna Nusa Tengara, kada je počela erupcija vulkana juče, rekao je portparol Agencije za upravljanje katastrofama Raditja Džati.

Za sada nema izvještaja o mrtvim ili povrijeđenim u erupciji.

Ministarstvo saobraćaja javilo je da je izdato upozorenje za letjenje poslije erupcije i zatvoren je lokalni aerodrom pošto je pepeo pao na mnoge oblasti na ostrvu.

Erupcije vulkana na planili Ili Levotolok se povremeno dešavaju od oktobra 2017. godine.

Centar za vulkanologiju je u nedjelju podigao nivo uzbune za vulkan na drugi najviši kada su senzori zabilježili pojačanu aktivnost.

Planina visoka 5.423 metra jedna je od tri koje trenutno imaju erupcije u Indoneziji. Druga dva vulkana su Merapi na ostrvu Džava i Sinabung na ostrvu Sumatra.

Oni su među više od 120 aktivnih vulkana u Indoneziji.

Poslije erupcije Agencija za upravljanje katastrofama savjetovala je mještanima i planinarima da se drže udaljeno četiri kilometara od kratera i paze na opasnost od lave.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније