Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

29. 11. 2020. 16:44 >> 16:44
1

MAĐARSKI ZVANIČNIK

Na udaru kritike zbog poređenja Soroša sa Hitlerom

Mađarski zvaničnik našao se na udaru kritika zbog teksta u kome je uporedio američko-mađarskog milijardera i filantropa Džordža Soroša, vjernog kritičara mađarske vlade, sa Adolfom Hitlerom i nacistima.

"Evropa je gasna komora Džordža Soroša", napisao je Silard Demeter, povjerenik premijera za kulturu i šef Književnog muzeja Petefi u Budimpešti, u tekstu koji je juče objavljen na provladinom portalu Origo.

"Otrovni gas teče iz kapsule multikulturalnog otvorenog društva, koji je smrtonosan za evropski način života", navedeno je u tekstu.

Komentari su izazvali kritiku mađarske jevrejske zajednice, uključujući Federaciju jevrejskih zajednica, koja je članak nazvala "neukusnim" i "neoprostivim".

"(Članak) je udžbenički slučaj relativizacije holokausta i zato je nekompatibilan sa vladinom tvrdnjom o nultoj toleranciji prema antisemitizmu", navela je organizacija u saopštenju.

Demeter, kojeg je madjarski premijer Viktor Orban imenovao za poverenika za kulturu, uporedio Soroša sa Adolfom Hitlerom, napisavši da je on "liberalni firer, a njegova liberalno-arijevska vojska obožava ga više nego Hitlerovu".

Soroš, koji je rodjen u Mađarskoj i koji je preživeo holokaust, česta je meta Orbanove vlade zbog njegove liberalne ideologije.

U članku se govori o sukobu oko budžeta EU na čiji su predlog Mađarska i Poljska uložile veto zbog togašto je vladavina prava jedan od uslova za dobijanje novčanih sredstava.

EU trenutno sprovodi istragu protiv vlasti Poljske i Mađarske zbog onoga što u Briselu nazivaju podrivanjem nezavisnosti pravosuđa i medija u tim zemljama.

Vlada Izraela, bliskog saveznika Mađarske, osudila je Demetrove komentare. Izraelska ambasada u Budimpešti objavila je na Tviteru: "Mi u potpunosti  zloupotrebu sjećanja na holokaust u bilo koje svrhe. Nema mjesta za povezivanje najgoreg zločina u istoriji čovječanstva ili njegovih počinilaca sa bilo kojom savremenom debatom".

Gordon Bajnai, koji je bio premijer Madjarske od 2009 do 2010.godine napisao je danas na Fejsbuku da će, ako Demetra ne bude smenjen do sjutra, "Mađari i ostatak svijeta njegovu izjavu smatrati zvaničnim stavom madjarske vlade.''

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније