Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ RTS ]

28. 11. 2020. 20:46   >>  20:50

PRVI PUT

Afroamerikanac postao kardinal Rimokatoličke crkve

Nadbiskup Vašingtona Vilton Gregori postavljen je za kardinala na ceremoniji u Vatikanu i prvi je Afroamerikanac na tom položaju.

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja imenovao je 13 novih kardinala, uključujući i prvog Afroamerikanca koji je postavljen na to mjesto.

Nadbiskup Vašingtona Vilton Gregori je postavljen za kardinala na ceremoniji u Vatikanu, javlja Rojters.

Gregori, star 72 godine, najavljen je kao jedan od novih kardinala prošlog mjeseca.

Pažnju javnosti privukao je u junu kada je kritikovao posjetu predsjednika Donalda Trampa katoličkoj crkvi u Vašingtonu, pošto su policija i vojnici koristili suzavac i gumene metke protiv demonstranata.

Kardinali su najviši velikodostojnici u Rimokatoličkoj crkvi poslije samog pape.

Njihova nadležnost uključuje i izbor poglavara Crkve, koji se bira između samih kardinala na tajnom skupu poznatom kao konklava.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније