Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: Mina ]

28. 11. 2020. 08:39   >>  08:39 2

ZA STOTINE LJUDI

Turska: Doživotni zatvor zbog pokušaja puča

Turski sud izrekao je doživotne kazne za više od 300 vojnih i civilnih lica kojima se tri godine sudilo za njihove uloge u neuspjelom puču protiv vlade predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana u julu 2016. godine.


Oni su bili među 475 osoba kojima je u avgustu 2017. godine suđeno u vezi sa neuspjelim pučem.

U pokušaju preuzimanja vlasti, smrtno je stradalo više od 250 ljudi, a dvije hiljade ljudi je ranjeno, prenosi Glas Amerike.

Tužioci su tokom masovnog suđenja optužili optužene, među kojima je bilo i generala i pilota borbenih aviona, za sprovođenje puča i bombardovanje ključnih vladinih zgrada, uključujući i dio turskog parlamenta.

Oni su takođe optuženi da su nekoliko sati držali tadašnjeg vojnog šefa Hulusija Akara, koji sada služi kao ministar odbrane.

Vlasti kažu da su optuženi zavjeru režirali iz baze Akinci, nedaleko od glavnog grada Ankare.

Branjenici su takođe optuženi da su radili po nalogu američkog sveštenika Fethulaha Gulena, koji živi u SAD i koji je optužen za vođenje akcije.

On je negirao da je bilo šta loše uradio. Turska je tražila njegovo izručenje.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније