Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta

25. 11. 2020. 23:22 >> 23:24
1

ROHANI SE NADA POBLJŠANJU

Poziv Bajdenu da otvori novu stranicu u odnosima sa Iranom

Iranski predsjednik Hasan Rohani pozvao je danas novoizabranog predsjednika SAD Džozefa Bajdena da "otvori novu stranicu" u odnosima sa Iranom.

"Iran i SAD mogu da odluče i najave da će se vratiti u situaciju koja je vladala prije 20. januara 2017. godine", kada je Donald Tramp stupio na funkciju u Bijeloj kući, rekao je Rohani na sjednici vlade.

Politika iranske vlade je, kako je rekao, poštovanje obaveza u zamjenu za poštovanje obaveza, smanjenje napetosti u zamjenu za smanjenje napetosti, poštovanje u zamjenu za poštovanje.

"Ako postoji takva volja među budućim američkim liderima, mislim da će biti veoma lako riješiti" brojne probleme, rekao je iranski predsjednik koji smatra da bi povratak na period prije Trampa mogao da "potpuno promijeni tok stvari".

Iran i SAD su prekinuli diplomatske odnose 1980. godine, ali je došlo do približavanja 2015. kada je u Beču potpisan međunarodni sporazum o iranskom nuklearnom programu, za vrijeme predsjednika Baraka Obame.

Međutim, Tramp je 2018. izveo zemlju iz tog sporazuma u ime "maksimalnog političkog pritiska" na Iran nakon čega su dvije zemlje od juna 2019. bile dva puta na ivici rata.

Nakon pobjede Bajdena na američkim predsjedničkim izborima 3. novembra, Rohani je u više navrata poslao znake otvaranja. Međutim, iranski vrhovni vjerski vođa Ali Hamnei je juče upozorio da se "ne može vjerovati strancima".

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније