Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

25. 11. 2020. 11:33   >>  11:32

PRVI INTERVJU NAKON IZBORA

Bajden zadovoljan dosadašnjim tranzicijskim procesom

Novoizabrani predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden rekao je u utorak, 24. novembra, da je Trampova administracija već započela kontakt s njegovim tranzicionim timom, a taj je napor opisao kao "iskren", dan nakon što je savezna agencija objavila da formalno započne tranziciju vlasti.

"Odmah smo se dotakli nacionalne bezbjednosti", rekao je Bajden u ekskluzivnom intervjuu za NBC News, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

"Već razrađujemo sastanak s timom COVID-19 u Bijeloj kući. Govorićemo o tome kako ne samo distribuirati, već i dobiti vakcinu i mislim da nećemo zaostajati toliko kao što smo ranije mislili."

Dodao je: "I moram reći da je pristup dosad bio iskren - nije dosad bilo nezadovoljstva i ne očekujem da će biti."

Bajden, koji je rekao da nije razgovarao direktno s predsjednikom Donaldom Trampom, rekao je da njegova administracija neće biti "treći Obamin mandat", jer se svijet toliko promijenio tokom Trampovih godina.

"Suočeni smo s potpuno drugačijim svijetom nego što je bio u administraciji Obame-Bajdena", rekao je. "Predsjednik Tramp promijenio je krajolik. Prvo je trebala biti 'prvo Amerika'. Bila je to 'sama Amerika'."

Tramp je odbio da prizna da je izgubio izbore, a njegov pravni tim nastavlja pravnu bitku za poništavanje izbora.

Nakon što je Mičigan u ponedjeljak potvrdio svoje rezultate, šef Uprave za opšte poslove obavijestio je Bajdena da je službeni vladin proces tranzicije odobren nakon nekoliko sedmica odgođanja.

Bajden je juče predstavio diplomatski i tim za nacionalnu bezbjednost svoje buduće vlade, za koji je rekao da je spreman da vodi svijet, prenosi Agencija Frans Pres (AFP).

"To je tim koji odražava činjenicu da se Amerika vratila, spremna da vodi svijet, a ne da se iz njega povlači", rekao je on i nagovijestio zaokret u vanjskoj politici.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније