Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

30. 10. 2013. 23:15   >>  23:15

NSA

Prisluškivani Yahoo i Google

Vašington post je danas objavio da je Agencija za nacionalnu bezbjednost (NSA) tajno upadala u glavne komunikacione veze koje povezuju centre sa podacima Yahoo-a i Google-a širom svijeta, pozivajući se na dokumente koje je dobio od bivšeg službenika NSA Edvarda Snoudena, i na intervjue sa zvaničnicima.

Sudeći po tajnom dokumentu datiranom na 9. januar ove godine, NSA je slala milione snimaka svaki dan s internih mreža Yahooa i Googlea u skladište podataka agencije u Fort Midu u Merilendu.

U posljednjih 30 dana, navodi se u izvještaju objavljenom na vebsajtu Posta, terenski radnici preradili su i poslali nazad više od 180 miliona novih snimaka, u obimu od "metapodataka", koji pokazuju ko je poslao ili primio mejlove, do tekstovnih, audio ili video materijala, prenosi AP. 

Ključno sredstvo NSA u nadziranju internet veza je projekat pod nazivom MUSCULAR, kojim je zajedno upravljala sa kolegama iz britanske agencije GCHQ. Post piše da su NSA i GCHQ kopirali kompletne protoke podataka kroz optičke kablove koji su prenosili informacije između baza podataka i sjedišta giganata iz Silikonske doline.

Zvaničnici Bijele kuće i Kabinet direktora Nacionalne obavještajne agencije, koja nadzire NSA, odbili su da komentarišu izvještaj, piše Post.

U saopštenju dostavljenom Postu, Google navodi da je "uznemiren navodima da je vlada presretala saobraćaj između naših centara sa podacima, i mi nismo bili upoznati s tim aktivnostima".

„Mi imamo striktne kontrole kako bi zaštitili naše centre sa podacima, i mi nismo omogućili pristup našim centrima sa podacima NSA ili bilo kojoj drugoj vladinoj agenciji“, izjavila je portparolka Yahooa.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније