Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

23. 11. 2020. 20:19 >> 23:35

SLUČAJ PRISLUŠKIVANJE

Sarkozi na sudu zbog korupcije

Bivši francuski predsjednik Nikola Sarkozi danas izlazi na sud u takozvanom slučaju prisluškivanja zajedno sa prijateljem advokatom i bivšim visokim sudijom, što je prvi put u poslijeratnoj istoriji francuske da se jednom bivšem predsjedniku sudi za korupciju.

Prije njega samo je još Žak Širak bio na sudu i osuđen je 2011. na dvije godine uslovno zbog pronevjere javnih sredstava, ali Sarkozi je prvi kome se sudi za korupciju, navodi agencija Frans pres.

Sarkozi (65) je rekao da je spreman za borbu na suđenju gdje su optuženi takođe advokat Tijeri Ercog i sudija u penziji Žilber Aziber. Bivši predsjednik kaže i da nije kriv i slučaj predstavlja "skandal koji će ući u anale".

Sarkozi koji se povukao iz politike poslije poraza na unutarpartijskim izborima desnice krajem 2016, može da dobije deset godina zatvora i milion eura kazne za korupciju i trgovinu uticajen, kao i njegovi suoptuženi kojima se još sudi za kršenje profesionalne tajne.

Koliko će suđenje trajati zavisiće od epidemije Kovida-19 koja je poremetila održavanje drugih suđenja u Parizu posljednjih nedjelja, i molbe za odlaganje iz zdravstsvenih razloga koje je uložio 73-godišnji sudija Aziber. Prvobitno je predviđeno da traje tri nedjelje.

Sarkozi ide na sud pod optužbom za korupciju i trgovanje uticajem zbog pokušaja da podmiti sudiju u zamjenu za informacije o istrazi o finansiranju njegove partije.

U okviru drugog predmeta koji se vodi protiv Sarkozija sudije su odlučile u septembru 2013. da stave bivšeg predsjednika pod mjere prisluškivanja i otkrile početkom 2014. da je koristio tajnu liniju pod pseudonimom Pol Bizmut da komunicira sa svojim advokatom Tijerijem Ercogom.

Prema optužbi neki njihovi razgovori otkrili su postojanje dogovora o korupciji.

Tužilaštvo navodi da su Sarkozi i njegov tadašnji advokat Tijeri Ercog nastojali da podmite Žilbera Azibera prestižnim poslom u Monaku u zamjenu za informacije o istrazi koja se vodi protiv Sarkozija i njegovoj navodnoj upotrebi tajnih donacija za finansiranje predsjedničke kampanje 2007. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније