Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

23. 11. 2020. 08:45   >>  08:48

SAMIT G20

Obezbijediti vakcine protiv kovida za sve

Lideri najmoćnijih država svijeta završili su samit Grupe 20 obećanjem da neće štedjeti napore u zaštiti života i osiguravanju pristupa vakcinama protiv KOVID-19 za sve ljude.

Dvodnevni samit šefova država održan je praktično zbog pandemije koronavirusa, koja je prouzrokovala smrt najmanje 1,38 miliona ljudi, a najveći broj umrlih u svijetu zabilježen je u sedam zemalja G-20.

Virus je uništio stotine miliona radnih mjesta širom svijeta i odveo milione ljudi u krajnje siromaštvo.

Virus je "otkrio ranjivosti u našoj spremnosti i odgovoru i naglasio naše zajedničke izazove", navedeno je u jučerašnjem saopštenju G-20 koja se usredsredila na borbu protiv korona virusa, jačanje zaštite životne sredine i podrške globalnoj ekonomiji.

Grupa je obećala "da neće štedjeti napore da zaštite živote".

G-20, koji uključuje SAD, Indiju, Kinu, Veliku Britaniju, Francusku, Njemačku, Japan i druge, takođe je naglasila važnost globalnog pristupa vakcinama, ljekovima i testovima na KOVID-19.

G-20 je izrazila podršku naporima poput Kovaksa, međunarodne inicijative za distribuciju vakcina protiv KOVID-19 zemljama širom svijeta. SAD se nisu priključile sistemu Kovaks pod predsjednikom Donaldom Trampom.

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je novinarima u nedjelju u Berlinu poslije virtuelnog samita da je Njemačka dala finansijsku podršku inicijativi Kovaks, ali da je potrebno više novca.

Izjava G-20 nije se direktno odnosila na hitni apel generalnog sekretara UN Antonija Gutereša, koji je rekao da je potrebno 28 milijardi dolara dodatnih ulaganja za masovnu proizvodnju, nabavku i isporuku novih vakcina protiv KOVID-19 zemljama širom svijeta, uključujući četiri milijarde dolara odmah.

Takođe postoji zabrinutost da su zemlje poput Britanije, SAD, Francuske i Njemačke direktno pregovarale sa farmaceutskim kompanijama, što znači da je većina svjetskih zaliha vakcina već rezervisana.

"Srećom, sada postoji nada za vakcine", rekla je Merkel, dodajući da je "važno da ne samo Evropa obezbijedi vakcine, kao što to sada čini Evropska unija, već ... da je važno da cio svijet ima pristup vakcinama.

Saudijski kralj Salman je zaključio samit, rekavši da je završna izjava G-20 "uspjela da pošalje poruku nade i ohrabrenja svim ljudima širom svijeta".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније