Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92 ]

21. 11. 2020. 22:19 >> 22:22

IZ HOLANDIJE

Novinar upao na poverljivu konferenciju ministara odbrane EU

Jedan holandski novinar uspio je da "upadne" na povjerljivu video konferenciju ministara odbrane Evropske unije.

To se desilo pošto je holandska ministarka odbrane Ank Bejlfeld slučajno na Tviter postavila detalje za logovanje na video konferenciju.

Vidno iznenađeni novinar Daniel Ferlan, koji prati oblast tehnologije, počeo je da maše kada je shvatio da je "upao" na video sastanak.

"Znate li da ste na povjerljivoj konferenciji", upitao ga je visoki komesar EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, prenosi BBC na srpskom.

"Da, da, izvinite. Ja sam novinar iz Holandije. Žao mi je što sam vam prekinuo konferenciju", rekao je Ferlan dok su se ministri smijali.

"Odlazim odavde", brzo je dodao.

Borelj ga je upitao da li zna da je to što je uradio kažnjivo zakonom.

"Bolje se izlogujte prije nego što policija stigne", rekao je Borelj.

Direktor Transaprensi Internešnel EU Mihael van Hulten objavio je na Tviteru snimak incidenta uz komentar: "Ono Ferlanovo hakovanje sastanka ministara odbrane EU? Evo kako je izgledalo. Vrhunska komedija".

Ferlan je uspio da se pridruži sastanku pošto je ministarka odbrane Holandije Ank Bejlfeld tvitovala fotografiju na kojoj se nalazi adresa i PIN kod za logovanje.

"Poslije nekoliko pokušaja, novinar RTL je uspio da pogodi PIN kod, jer je od šest cifara u tvitu bilo napisano pet", prenijele su novinske agencije.

Dok se mnogi smiju ovom događaju, ima i onih koji se pitaju kako su obezbijeđeni povjerljivi sastanci zvaničnika EU.

Sastanak je prekinut zbog upada novinara, dok je portparol Savjeta za spoljne poslove rekao za RTL da je "takvo kršenje nezakonito i da će biti prijavljeno vlastima".

Portparol holandskog ministarstva odbrane rekao je da je objavljivanje podataka o prijavljivanju na sastanak "glupa greška".

"Ovo pokazuje koliko pažljivi i oprezni treba da budete kada šaljete sliku sastanka", naveo je on u izjavi.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније