Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

20. 11. 2020. 22:20 >> 22:56

LAJEN

EU optimistična o pregovorima s Velikom Britanijom

EU je danas iznijela jednu od svojih najoptimističkijih procijena stanja pregovora o odnosima s Velikom Britanijom poslije Bregzita kako se približava kraj godine, do kada treba da se postigne sporazum o tome.

 

Predsjednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, rekla je da se "posljednjih dana vidi bolji napredak, više napredovanja o važnim pitanjima".

"To je dobro", rekla je fon der Lajen novinarima i ta njena ocjena je u velikom kontrastu s prethodnim izjavama o pregovorima dvije strane koji se mejsecima odugovlače uz skoro nepostojeći napredak.

Pošto je je jedan član pregovaračkog tima EU testiran pozitivno na korona virus, zbog čega su direktni pregovori na visokom nivou prekinuti, Fon der Lajen je rekla da je rad na pravnim tekstovima toliko napredovao, da dalji razgovori preko video-veze mogu da se nastave pošto, kako je rekla, sada "ima suštine gdje može da se ide red po red".

Posljednjih nekoliko mjeseci nije bilo mnogo napretka o ključnim pitanjima kao što su prava na ribarenje, propisi o poslovanju i državna pomoć.

"Ostvaren je napredak o pitanju državne pomoći" rekla je fon der Lajen u osvrtu na ključni zahtjev EU da Velika Britanija prekomerno ne subvencionira svoje proizvode koje bi mogli da budu konkurencija proizvodima EU.

Ali, uprkos svojoj pozitivnoj procjeni, ona je nastojala da ublaži bilo kakav pretjerani optimizam:

"Ima još metara do cilja. Zaista, pritisak vremena je sada nesumnjivo veliki", rekla je fon der Lajen.

Džejmi Dejvis, portparol britanskog premijera Borisa Džonsona, potvrdio je da će se pregovori nastaviti iduće nedjelje, daleko poslije sredine novembra što su dvije strane postavile kao rok da pregovore okončaju.

Dejvis nije rekao da li London deli pozitivnu ocjenu razvoja pregovora, a potvrdio je da će se pregovori nastaviti onlajn, a "čim bude bezbjedno" pregovarači će se sastati i lično.

Sadašnji prelazni aranžman između Britanije i EU ističe 31. decembra, ali potrebno je da se brzo dodje do trgovinskog dogovora pošto Uniji treba oko četiri nedjelje da ga odobri, prevede na sve jezike i dobije odobrenja članica i Evropskog parlamenta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније