Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

19. 11. 2020. 21:39 >> 21:39
1

TRAŽE OSTAVKU PREMIJERA

Nastavljeni antivladini protesti u Jermeniji

U Jermeniji su i danas nastavljeni antivladini protesti koji su počeli nakon što je ta zemlja uz posredstvo Rusije postigla sporazum s Azerbejdžanom o Nagorno-Karabahu.

Demonstanti su blokirali nekoliko ulica u centru Jerevana, glavnog grada Jermenije i traže ostavku jermenskog premijera Nikola Pašinjana, prenosi Anadolija.

Na amaterskim snimcima koje su demonstranti objavili na društvenim mrežama se vidi kako policija vozilima prolazi kroz demonstrante kako bi deblokirala saobraćaj.

Tokom protesta policija je slobode lišila više demonstranata.

Demonstranti su uzvikivali da je premijer izdajnik, jer je potpisao sporazum kojim su obustavljene borbe u Nagorno-Karabahu, a što demonstranti smatraju kapitulacijom pred Azerbejdžanom.

Jermenija i Azerbejdžan su 10. novembra postigli dogovor o okončanju sukoba u Nagorno-Karabahu. Sporazum je postignut uz posredstvo Rusije i predviđa povlačenje jermenskih snaga iz Lacina, Kelbecera i Agdama. Ruske i turske mirovne snage će biti uključene u mehanizam za monitoring poštovanja primirja.

Azerbejdžanski predsjednik Iham Alijev je u obraćanju naciji kazao da je sporazum pobjeda Azerbejdžana, a poraz Jermenije, čiji premijer Nikol Pašinjan je pak kazao da je potpisivanje tog sporazuma bila teška odluka, ali da nije imao drugog izbora.

U Azerbejdžanu su građani izašli na ulice i proslavili sporazum, dok su u Jermeniji građani izašli da protestuju zbog potpisanog dokumenta.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je sinoć o neredima u Jerevanu i mogućoj smjeni vlasti u Jermeniji kazao da aktuelna situacija zahtijeva od Jermenije da se konsoliduje i ne krene putem eskalacije krize i raspadanja.

Ruski predsjednik Putin je takođe poručio da bi se odbijanje postignutog sporazuma o Nagorno-Karabahu od eventualnih novih političkih lidera Jermenije pokazalo samoubilačkom odlukom.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније