Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

19. 11. 2020. 15:54   >>  15:54 1

ŽOZEP BOREL

Situacija u Bjelorusiji se pogoršava

Situacija u Bjelorusiji nastavlja da se pogoršava, a režim represije i nasilja Lukašenka prema narodu nije prestao, poručio je šef evropske diplomatije Žozep Borel.

 

“Već imao 50 osoba na listi sankcija i dogovorili smo se da pristupimo pripremi nove rundi sakcija, kao odgovor na brutalnost vlasti i na nepostovanje ljudskih pbava bjetloruskog naroda, koja će se odnositi ne samo na individue, već i insitucije, preduzetnike i firme”, kazao je Borel.

To ce biti znak da se EU neće povući pred kršenjem prava građana u Bjelorusiji, poručio je Borel.

Pored zamrzavanja imovine osoba koje su na listi, sankcije podrazumijevaju i zabranu puotvanja.

O budućim odnosima sa Bjelorusijom zemlje članice odlučivaće u decembru.

Odnosi sa SAD

SAD su najvažniji saveznik EU, i važno je definisati zajednički pristup u transatlantskim odnosima, poručio je šef diplomatije EU Žozep Borel, nakon virutelnog sastanka ministara vanjskih poslova EU. Kako kaže, očekuje da se tokom narednog sastanka u decembru definiše zajednički stav.

“Ne očekujem da govorimo jednim glasom, ali očekujem da kazemo istu stvar”, kazao je Borel.

Poručuje da neke zemlje ocekuju da ti razgovori budu duži,i da se mozda nece postici dogovr u decembru, ali da rad treba da se nastavi i da se ta važna tema razmotri u decembru.

Poručuje da je sposobna i strateski orjenisana EU najbolj partner SAD.

« To ne znači da nećemo biti najbolji partner sa SAD, već da želimo da budemo bolji partneri », kazao je Borel i naajvio da će novog američkog državnog sekretara kada bude izabran, pozvati na naredni sastanak ministara vanjskih poslova EU.

Ivan Mijanović, dopisnik RTCG iz Brisela

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније