Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

17. 11. 2020. 21:50 >> 21:51

SANČES

"Bajdenova pobjeda dobra vijest za Španiju i EU"

Španski premijer Pedro Sančes pozdravio je danas pobjedu Džozefa Bajdena na predsjedničkim izborima u SAD ocjenjujući da je to "veoma dobra vijest za Španiju i Evropsku uniju (EU)".

Demokrata Bajden koji u januaru treba da zamijeni republikanca Donalda Trampa smatra se povoljnijim za interese Evrope, posebno u trgovinskim pitanjima, rekao je Sančes.

"Mislim da je to veoma dobra vijest za Španiju i EU poslije četiri komplikovane i teške godine koje smo imali sa odlazećom Trampovom administracijom", rekao je španski premijer.

Sančes je podsjetio da je Tramp povećao carine, a to je uticalo na važne sektore u ekonomiji, posebno na poljoprivredno-prehrambenu industriju.

"Vjerujem da smo svi svjesni šta se tokom protekle četiri godine dogodilo sa američkom administracijom i njenim odnosima sa EU", dodao je Sančes.

Španija je vodeći proizvođač masline i njenih derivata. Ta industrija je bila teško pogođena kada je Vašington 2018. godine uveo carine od 35 odsto na španske crne masline. SAD su tada tvrdile da su se masline prodavale po previše niskoj niskoj cijeni i da je ta industrija profitirala od nepravednih subvencija koje su naštetile američkim proizvođačima.

Trampova administracija takođe je nametnula značajne carinske barijere za nekoliko evropskih poljoprivrednih proizvoda poput vina i sira. Uvedena je i carina na čelik i aluminijum u EU.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније