Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

17. 11. 2020. 17:32 >> 17:45
1

ZAHARIJEVA SAOPŠTILA

Bugarska blokirala pristupne pregovore S. Makedonije

Šefica bugarske diplomatije Ekaterina Zaharijeva izjavila je da Bugarska na današnjem sastanku ministara spoljnih poslova Evropske unije nije podržala nacrt pregovaračkog okvira za Sjevernu Makedoniju, čime je Sofija blokirala početak pregovora svog zapadnog susjeda o prijemu u EU.

Zaharijeva je poslije onlajn-sastanka Savjeta za opšte poslove EU rekla da predloženi nacrt pregovaračkog okvira sa Sjevernom Makedonijom ne odgovara zahtjevima Bugarske, prenijeli su mediji u Sofiji.

"Možemo odobriti pregovarački okvir s Republikom Albanijom jer vjerujemo da je ispunila većinu uslova postavljenih u martu. Ali Bugarska u ovoj fazi ne može podržati nacrt pregovora sa Sjevernom Makedonijom", rekla je Zaharijeva poslije sastanka.

Jedna od tačaka dnevnog reda šefova diplomatija EU bilo je i proširenje i održavanje prvih međuvladinih konferencija EU sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom, što bi formalno označilo početak pristupnih pregovora.

EU je u martu odlučila da otvori pregovore s Tiranom i Skopljem, ali je Bugarska nagovijestila da će to spriječiti zbog spora sa Skopljem oko pitanja etničkog identiteta, tumačenja istorije i naziva jezika.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније