Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

16. 11. 2020. 12:44 >> 13:01

ZVANIČNIK EU

Blokada Bugarske za S. Makedoniju

Bugarska na sjutrašnjem sastanku ministara evropskih poslova EU neće podržati pregovarački okvir za Sjevernu Makedoniju. To je novinarima u Briselu saopštio jedan visoki zvaničnik EU. Portparokla Evropske komsije Ana Pisonero kazala je da komsija ohrabrije obje strane kako bi se našlo rješenje za početak pregovora sa Sjevernom Makedonijom.

Glavna tema nesaglasja su „istorijska pitanja“.

„Bugarska je izašla sa pitanjima koja se odnose na istoriju i tražila da mapa puta bude dio pregovora o pristupanju i da istorijska pitanja budu uključena u pregovarački okvir. Razgovori između Skoplja i Sofije se nastavljaju, ali za sada nema retultata“, kazao je visoki zvaničnik EU.

On ističe da ne vidi ni signal sa makedonske strane.

„Da bi se napredovalo, obje strane moraju da se usaglase, jer za pregovarački okvir jeste potreban jednoglasni pristanak Savejta, ali on takođe mora da bude dogovren sa zemljom koja pristupa procesu prosirenja“, poručuje briselski zvaničnik.

Objašnjava i da format videokonferecije koja će biti održana sjutra takođe nije pogodan za diskusiju niti usvajanje pregovaračkog okvira.

Kada je riječ o Albaniji,  kaže da ne očekuje da će biti velikih promjena u pregovaračkom okviru.

„Ne očekujem da će se pojaviti bilateralne teme. Kada uslovi za odrzavanje prve Međuvladine konferencije budu ispunejni, ona će biti i održana“ ističe evropski zvaničnik.

Pisonero: Naša pozicija je jasna

Portparokla Evropske komsije Ana Pisonero kazala je da komsija ohrabrije obje strane kako bi se našlo rješenje za početak pregovora sa Sjevernom Makedonijom.

„Naša pozicija je jasna. Evropska Komisija se zalaže da se prva Međuvladina konferencija sazove sto je prije moguce. Za definisanje pregovaračkog okvira potrebna nam je saglasnost Savjeta EU“, kaze Pisonero.

Dopisnik RTCG iz Brisela, Ivan Mijanović

                                                               

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније