Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Mina-business

15. 11. 2020. 21:21 >> 21:22
1

RESTRUKTURIRANJE DUGOVA

Istorijski dogovor G20 o državnom dugu siromašnih zemalja

Zemlje Grupe 20 najrajzvijenijih ekonomija svijeta prvi put su postigle dogovor o zajedničkom okviru za restrukturiranje državnih dugova.

Zemlje G20 su procijenile da kriza koronavirusa nekim siromašnim državama otežava izmirivanje obaveza i da im treba pomoći, prenosi Tanjug.

Budući da su finansije nekih zemalja u razvoju vrlo napregnute zabog pandemije Covid-19, ministri finansija G20 su saopštili da im je potrebna veća pomoć od sadašnjeg privremenog zamrzavanja duga, koje će biti produženo do 30. juna naredne godine.

Očekuje se da će veliki povjerioci, uključujući Kinu, slijediti zajedničke smjernice dogovorene u okviru G20, kojima se utvrđuju načini za smanjenje ili reprogram duga koji se smatra neodrživim.

Nevladine organizacije su ocijenile da je sporazum trebalo da ide korak dalje tako što bi obuhvatio i zemlje sa srednjim prihodima i obavezao privatne investitore da prihvate otpisivanja.

Izvršna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Kristalina Georgieva je pozdravila dogovor, ističući da je usvojeni zajednički okvir G20 o dugu veoma važan korak u pravcu poboljšanja međunarodne strukture duga.

Ona je navela da se i druge zemlje, osim najsiromašnijih na svijetu, mogu suočiti sa neodrživim dugovima i poručila da kriza nije gotova.

U poruci upućenoj zvaničnicima G20, Georgieva je dodala da će zajednički okvir povećati vjerovatnoću učešća privatnog sektora.

Pandemija je pogoršala probleme najsiromašnijih zemalja, od kojih je 50 odsto sada u riziku od dužničke krize ili trpi prve znake njenog uticaja.
Kina, koja je u prošloj godini učestvovala sa 63 odsto u ukupnom dugu prema zemljama G20, nerado je priznala potrebu za potpunim otpisom ili smanjenjem dugova.

Prema novom okviru, zemlje povjerioci će zajedno pregovarati sa zemljom dužnikom, od koje će se očekivati da od kreditora iz privatnog sektora zatraži postupak pod istim takvim uslovima.

Ta šema je u velikoj mjeri pozajmljena iz propisa koje je uspostavio Pariski klub, neformalna grupa vlada uglavnom bogatih zemalja osnovana 1956, koja je do sada bila jedini zajednički forum za pregovaranje o restrukturiranju duga.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније