Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

12. 11. 2020. 20:48 >> 20:59

VAŽNOST VJERE

Bajden želi da sarađuje sa papom Franjom

Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franjo, čestitao je u telefonskom razgovoru Džozefu Bajdenu pobjedu na predsjednički izborima u SAD, saopštio je danas Bajdenov tim.

Bajden je zahvalio za čestitku i izrazio želju da sarađuju "na osnovu zajedničkog vjerovanja u dostojanstvo i jednakost čitavog čovječanstva, na pitanjima kao što je briga za marginalizovane i siromašne, na krizi klimatskih promjena i prijemu i integraciji migranata i izbjeglica u naše zajednice".

Bajden je papi zahvalio zbog rada na jačanju "mira, pomirenja i zajedništva širom svijeta", rečeno je u saopštenju.

Bajden je tek drugi katolik u istoriji izabran za predsjednika SAD, poslije Džona F. Kenedija.

On otvoreno govori o važnosti vjere u svom životu i gotovo svake nedjelje prisustvuje misi u blizini svog doma u maloj crkvi u Vilmingtonu u državi Delaver.

Bajden je ove nedjelje razgovarao i s britanskim premijerom Borisom Džonsonom, predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Bajdenovu pobjedu, nezvanično proglašenu u subotu, još nije priznao njegov rival, sadašnji predsjednik, republikanac Donald Tramp koji smatra da je došlo do izborne krađe.

Papa je 2016. na pitanje o tada mogućoj kandidaturi Trampa na predsjedničkim izborima, odgovorio da se "osoba koja želi da gradi zidove, a ne mostove, ne može smatrati hrišćaninom".

Tramp je tu papinu izjavu ocijenio kao "sramotnu" za vjerskog vođu koji "dovodi u pitanje nečiju vjeru".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније