Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

08. 11. 2020. 12:37 >> 12:37

ROHANI

"Bajden da se vrati nuklearnom sporazumu"

Iranski predsjednik pozvao je danas izabranog predsjednika SAD Džoa Bajdena da "nadoknadi ranije greške" i vrati SAD u okvir nuklearnog sporazuma koji je Teheran potpisao sa svjetskim silama, javila je danas iranska državna agencija.

Izjava predsjednika Hasana Rohanija označava reakciju na najvišem nivou do sada iz Irana na vijst da su Bajden i njegova kandidatkinja za potpredsjednicu Kamala Haris pobedili na predsjedničkim izborima 3. novembra.

"Sada se otvorila mogućnost da sljedeća američka administracija nadoknadi greške u prošlosti i vrati se na put ispunjenja međunarodnih sporazuma kroz poštovanje međunarodnih normi", rekao je Rohani, kako prenosi novinska agencija Irna.

Za vrijme predsjednika Donalda Trampa tenzije između SAD i Irana su eskalirale i dostigle vrhunac ranije ove godine. Jedan od Trampovih poteza bio je da 2018. godine jednostrano povuče SAD iz iranskog nuklearnog sporazuma, prema kome je Iran ograničio obogaćivanje uranijuma u zamenu za ukidanje ekonomskih sankcija.

Od tada su SAD ponovo uvele sankcije Iranu koje su jako pogodile njegovu privredu, dodatno ugroženom epidemijom korona virusa. U nastojanju da izvrše pritisak na Evropu da nađe način da zaobidje sankcije Iran je polako odustao od ograničenja prema nuklearnom sporazumu.

"Narod Irana je kroz herojski otpor nametnutom ekonomskom ratu dokazao da je američka politika maksimalnog pritiska osuđena na propast", rekao je Rohani i dodao da Iran smatra svojom strategijom konstruktivnu saradnju sa svijetom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније